Присъствието на НАТО в Черно море е с отбранителна цел

...
Присъствието на НАТО в Черно море е с отбранителна цел
Коментари Харесай

НАТО: Увеличихме присъствието в Черно море заради руската агресия в Украйна

Присъствието на НАТО в Черно море е с отбранителна цел и не е опасност за Русия. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след днешната си среща с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в централата на пакта в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Увеличихме наличието в Черно море след 2014 година поради съветските нападателни дейности в Украйна, разясни Столтенберг. Той означи, че три черноморски страни са в НАТО - България, Румъния и Турция - а две са сътрудници на алианса - Грузия и Украйна. НАТО е в подготвеност да отбрани всеки съдружник от всяка опасност и това би трябвало да бъде ясно, добави генералният секретар.

Той прикани Русия за бистрота в дейностите във връзка, по думите му, необикновеното скупчване на съветски бойци и военна техника по общата граница с Украйна. Столтенберг съобщи, че всяка последваща провокация или експанзия ще има съществени последствия. Важно е напрежението да спадне, всички съдружници осъждат съветското държание, уточни генералният секретар. По неговите думи помощта на НАТО за Украйна не заплашва Русия. Столтенберг означи, че НАТО не вижда непосредствена опасност от съветски военни дейности против страна от алианса.

Украинският министър Кулеба разяснява, че съветското военно наличие по общата граница е знак за готовността на Москва да премине към деяние. По неговите думи Русия демонстрира, че военни дейности не са изключени. Според Кулеба съветското военното наличие, разпространението на дезинформация, оказването на миграционен напън по границите на Европейски Съюз и НАТО, политиката с доставките на газ, са елементи от хибридна война на Москва против евроатлантическата общественост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР