Присъствието на американски войски в Източна Европа може да се

...
Присъствието на американски войски в Източна Европа може да се
Коментари Харесай

Форт Тръмп: Как ще промени нещата американска база в Полша?

Присъствието на американски войски в Източна Европа може да се усили - президентът на Полша Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да построи в тази страна американска военна база. Освен това Варшава е подготвена да влага в плана близо 2 милиарда $.

За предлагането си Дуда описа на конференция във Вашингтон след среща с американския президент и уточни, че във Варшава към този момент са измислили име за базата - " Форт Тръмп ".

Доналд Тръмп, подлагал на критика преди време европейските страни поради незадоволителното им съгласно него включване в груповата защита на северноатлантическия алианс в Европа, посочи особено финансовото присъединяване на Полша в плана. " Щом те се канят да платят, естествено ще обсъдим нещата ", съобщи той.

Полският президент съобщи, че разширеното наличие на американски войски на територията на страната е належащо, с цел да я брани от възможни експанзионистки дейности на Русия. " Присъствието на американски сили в района е безусловно целесъобразно. Убеден съм, че няма по-ефикасен метод за попречване на война, в сравнение с да се показва решителност за отразяване на офанзива във всеки миг ", сподели Анджей Дуда.

Засега въобще не става дума за съответни периоди, нито даже единствено за позитивно решение по въпроса, съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис. " Нещата не опират единствено до база, а и до подготвителни полигони, сервизна инфраструктура в самата база - куп детайлности, които би трябвало да се договорят с поляците ", цитира го организация Ройтерс.

Европейският контингент на Съединени американски щати

В прилежаща с Полша Германия са ситуирани на непрекъсната основа близо 33 000 американски военни, само че в най-близко бъдеще този контингент ще нарасне с 1500 души.

В Източна Европа през днешния ден са развърнати също така четири батальонни тактически групи, една от които, образувана от американци, е ситуирана в Полша. Тези групи са ситуирани на ротационна основа - сменят се през няколко месеца.

През лятото на 2018 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати организираха в полската въздушна база Кшешини обучение за оперативно развръщане на военно летище.

За пръв път в Европа бе тестван комплексът DABS (Deployable Air Base System - мобилна система за базиране на авиация), който включва контейнери с краткотрайни разглобяеми постройки, летищно съоръжение, портативни генератори, транспортни средства и т. н., без да забравяме и медицинските модули.

По време на разнообразни учения, провеждани в Европа от страните-членки и сътрудници на алианса, бе открито, че транспорната инфраструктура в страните, граничещи с Русия, не е изцяло подготвена за война.

През юни в. " Вашингтон пост " разгласява просторен материал, в който писа, че подкрепленията може да се забавят поради бюрократични и юридически несъответствия в другите страни и разлики в техническите стандарти, засягащи превоза, само че най-много поради неразвитата транспортна инфраструктура.

Сред главните задания на частите, дислоцирани през днешния ден в Европа на ротационна основа в границите на програмата на НАТО " Разширено изнесено напред наличие ", е да задействат тиловите механизми от военната машина на Северноатлантическия съюз в Европа - всяка тяхна ротация съставлява учения по разполагане и прекачване на войски.

Има ли потребност Европа от още една дивизия?

Полша към този момент няколко пъти е отправяла към Съединени американски щати молба да усилят военното си наличие на нейна територия и тази концепция се възприема в Европа и Щатите по най-различни способи.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис, командвал до края на 2017 година американските войски в Европа, разгласява през юни в онлайн изданието Politico.eu публикация, в която в детайли показа причините си срещу такава база.

По думите на американския военачалник от запаса, една огромна база в Източна Европа ще обезпечи на съветските политици мотив да декларират, че сигурността на Русия е застрашена, и да упорстват за по-високи военни разноски. Такава база ще подхранва съветските страхове пред опасността откъм Запад, било то действителни или не, написа Ходжис.

Подробности от полското предложение към този момент изтекоха в печата тази пролет. Според тези данни Варшава разчита в базата да бъде ситуирана американска бронетанкова дивизия.

Бен Ходжис твърди, че за разполагане на огромен контингент в Европа на непрекъсната основа (той написа за бригада, а не за дивизия) ще би трябвало или да се усили съставът на въоръжените сили на Съединени американски щати, или да се предислоцира някое съединяване от Щатите в Европа, а Конгресът надали ще утвърди това.

Накрая, по думите му, непрекъснатата ротация е значимо упражнение сама по себе си, тъй като съставлява и подготовка по прекачване на войски.

Кой е по-силен?

При все това, счита съветският боен специалист Павел Фелгенгауер, Полша поставя всички старания, с цел да издейства нарастване на американския контингент.

" От западна страна виждаме едно нищо - четири-пет батальонни тактически групи. Началникът на [руския] Генщаб се похвали през месеца, че ние имаме 126. Постоянно подготвени батальонни тактически групи. Това е съотношението, едно към трийсет. И ето, с цел да имат предно базиране, те желаят да получат цяла американска дивизия. А една американска дивизия е доста нещо, това са 20 000 души. Не е като нашите дивизии ", споделя Фелгенгауер.

Според съветския специалист поляците имат шансове, само че при всяко състояние решението ще се вземе персонално от Доналд Тръмп. " Те, поляците, са го разбрали що за човек е. Той е суетлив, значи това /предложението базата да носи неговото име/ може да е значителен фактор. "

Русия едва ли ще нападне Полша, надлежно последната няма потребност от американска дивизия, счита военният специалист Александър Голц. " Тук ще направя ангажимента, че тъкмо по същия метод не виждах никакви учредения Русия да причисли Крим. А той бе причислен ", припомня аналитикът.

Но съгласно Голц, макар че " директна опасност за Полша няма, тук прозира интерес да остане във фокуса на общото внимание - и в НАТО, и в Съединени американски щати, и в Европа ". Освен това, по думите му, издръжката на една американска дивизия най-вероятно ще надвишава двата милиарда $, упоменати от полския държавен глава.

При всяко състояние, показва Голц, съотношението на боеспособните сили сред Русия и страните от НАТО в Европа не трябва да се мери съгласно броя на тактическите батальонни групи в източноевропейските страни и из цяла Русия. " Говорим за 126 батальона по територията на цялата Руска федерация. А НАТО реши на срещата си на върха в Брюксел да има 30 батальона в 30-дневна подготвеност. Има основна разлика ", акцентира специалистът.

Павел Аксьонов за Би Би Си / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР