Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е от първостепенно значение

Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е от първостепенно значение ...

ДПС открито лобира от парламента за присъединяване на Турция към ЕС.

Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е от първостепенно значение за мира, стабилността и сигурността на нашия регион. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания.
Той обаче леко се отклони от конкретната тема, като посочи, че "не може да има просперитет и без присъединяването на най-голямата и най-мощна във военно и икономическо отношение държава на Балканите - Турция".
„ДПС и ПГ на ДПС ще подкрепи декларацията във връзка с разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Северна Македония и Албания.
Нещо повече от това, във всички документи на ДПС, програми, декларации, ние винаги сме поставяли акцента върху разширяването на ЕС и присъединяването на страните от Западните Балкани. За нас това е въпрос с първостепенно значение за мира, стабилността и сигурността в нашия регион“, каза още Цонев.
"Ние смятаме, че и преговорите с Турция трябва да продължат, защото сме убедени, че без присъединяването на тази най-голяма държава, стабилността на Балканите винаги ще бъде под някакъв въпрос", допълни още Цонев.
Той изрази категоричното становище, че подкрепят декларацията и целия процес. "Нашите представители в ЕП водят доста активна политика в това отношение", допълни още Йордан Цонев.
Както е добре известно, преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са замразени заради системно нарушаване на човешки права в страната.
Припомняме още, че вчера от турска страна започна военна операция, насочена към кюрдите в Сирия, въпреки предупрежденията от страна на редица държави да не го правят.

Източник: actualno.com