Присъединяването на Северна Македония към НАТО е ясен сигнал по

...
Присъединяването на Северна Македония към НАТО е ясен сигнал по
Коментари Харесай

Onet: Включването на Северна Македония в НАТО стана за Русия "щракване по носа" — но тя няма да остави нещата така

Присъединяването на Северна Македония към НАТО е явен сигнал по посока на цялата международна общественост и изключително на Русия, че Североатлантическият алианс напуща интервала на чисто отбранителна позиция и минава в нахлуване, написа полският публицист Камил Турецки в публикация за Onet.

Той приема, че в този момент Русия сигурно в никакъв случай няма да изостави последния си плацдарм на Балканите - афектираната от Европейски Съюз и НАТО Сърбия, написа "Поглед инфо ".

„ Присъединяването на Северна Македония към НАТО е значим миг за алианса и сигнал към света, че в случай че изглеждаше, че Западът през последните години е единствено в отбранителна позиция, в този момент той не е почнал да се огъва пред съветския напън. В последна сметка Москва непрестанно изнудва страните, които флиртуват с тези, които имат друг светоглед, от оферти от Кремъл. “, написа полският публицист Камил Турецки в публикация за Onet.

„ Присъединяването към НАТО е огромно преимущество за страната ни “, споделя Филип Темелковски, кмет на община Кисела Вода в Скопие пред полския портал. Чиновникът акцентира, че това е скъпо освен във военно отношение, само че и във връзка с икономическата сигурност.

Според него стабилността, която алиансът подсигурява на всеки собствен член, се състои в надеждността на вложението в нови и настоящи планове на задгранични и локални вложители.

Тези вложения от икономическа позиция ще доведат до забележими позитивни промени, с помощта на множеството работни места, по-голямата финансова непоклатимост на всяко семейство и икономическия напредък на цялата общественост. От своя страна тези индикатори ще подобрят икономическите, културните и обществените благоприятни условия на младежите и ще понижат емиграцията от страната.

Нещо повече, като причисли Северна Македония, НАТО показва капацитета си и ясно сподели на Русия, че тя няма право да употребява несъгласие върху суверенните решения на страни, които желаят да станат членки на Североатлантическия алианс, показва създателят на публикацията.

Турецки обърна внимание на обстоятелството, че с „ експанзията “ против Грузия през 2008 година и Украйна през 2014 година Русия на първо място показва мощ и откри граници, които НАТО няма право да нарушава. „ И макар че двете страни не са членки на Североатлантическия алианс, светът видя в отсъствието на помощ проявата на изтощение в борбата с Владимир Путин “, изясни полският публицист.

„ Междувременно влизането на Северна Македония в НАТО беше тракване по носа за Русия. Западът сподели, че няма да се огъне под натиска на Москва, която посредством експанзията в Грузия и Украйна и организирането на провокативни учения се пробва да сплаши държавите-членки, да ги шантажира и вследствие на това да попречи на по-нататъшното разширение на Североатлантическия алианс. “, добави той.

Разширяването на НАТО за сметка на Северна Македония също ускорява районната непоклатимост в Западните Балкани. Не става въпрос единствено за понижаване на съветското въздействие на Балканите, само че и за увеличение на натиска върху Сърбия, която НАТО бомбардира през 1999 година в отговор на сръбската военна интервенция.

Днес Сърбия, Босна и Херцеговина са единствените останали страни на Балканите, които не са членки на НАТО. Босна и Херцеговина в действителност са предпазени от протектората на Съединени американски щати, до момента в който управляващите в Белград няма да се причислят към НАТО поради събитията от преди 20 години, споделя той.

Освен това обстановката, обвързвана с ковид, не способства за смяна в обстановката, защото Европейски Съюз отхвърли да помогне на страната. Наскоро президентът Александър Вучич съобщи, че е отчаян от Европейски Съюз и се обърна за помощ към Китай.

„ Следователно Сърбия е последният бастион на съветското въздействие на Балканите и това попречва реализирането на цялостната атлантическа надмощие в района.

Русия възприема Балканите като уязвима външна страна на Европа, където може да се укрепи, да завоюва последователи и вследствие на това да усили оптимално въздействието си на Запад. И, което е явно и разбираемо от нейна позиция, тя няма да изостави този район толкоз елементарно. “, обобщава полският публицист Камил Турецки в портала Onet.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР