Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е от стратегически

Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е от стратегически ...

Нено Димов: Присъединяването на Северна Македония към ЕС е от стратегически интерес за България.


Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е от стратегически интерес за България. Това каза за „Фокус” министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод подписаното рамково споразумение между България и Северна Македония за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите.

„Специално в областта на околната среда е важно Северна Македония да изходи от опита, който имат централно- и източноевропейските държави, защото ние навремето се възползвахме от опита на западните държави, но той се оказа твърде неприложим за нашата историческа даденост, която споделяме на практика и с Република Северна Македония, така че може би много по-полезни биха им били държавите от Централна и Източна Европа, които са членки на Европейския съюз в момента, в частност предложих услугите на България и за хоризонталното законодателство, и за специалните закони, които се приемат, защото ние наистина натрупахме много опит през последните 20 години и може да помогнем на нашите приятели от Северна Македония с опита, който сме натрупали през тези години и като страна кандидат-членка, и като страна членка в момента”, обясни министър Нено Димов.

Той обърна внимание и на перипетиите, през които е преминала България.

„Това, което го посъветвах на първо място, е много съсредоточено да внимава върху интереса, който има Македония, защото неслучайно в Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани бяха на фокус и бяха основна тема, която и до ден днешен продължава да е изключително важна. Участието на Република Северна Македония в Европейския съюз е стратегически интерес, както и останалите западнобалкански държави за България”, коментира министърът на околната среда и водите.

Той добави, че позитивите от присъединяването на дадена държава към Европейския съюз са безспорни, сред които е солидарността и сериозната финансова и институционална подкрепа за реализирането на инфраструктурни проекти, както и за изграждането на административния капацитет.

Източник: novini.bg