Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е от стратегически

...
Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е от стратегически
Коментари Харесай

Нено Димов: Присъединяването на Северна Македония към ЕС е от стратегически интерес за България

Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е от стратегически интерес за България. Това сподели за „ Фокус” министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка подписаното рамково съглашение сред България и Северна Македония за съдействие в региона на опазването на околната среда и водите.

„ Специално в региона на околната среда е значимо Северна Македония да изходи от опита, който имат централно- и източноевропейските страни, тъй като ние преди време се възползвахме от опита на западните страни, само че той се оказа прекомерно неупотребим за нашата историческа даденост, която споделяме на процедура и с Република Северна Македония, тъй че може би доста по-полезни биха им били страните от Централна и Източна Европа, които са членки на Европейския съюз сега, в частност предложих услугите на България и за хоризонталното законодателство, и за специфичните закони, които се одобряват, тъй като ние в действителност натрупахме доста опит през последните 20 години и може да помогнем на нашите другари от Северна Македония с опита, който сме натрупали през тези години и като страна кандидат-членка, и като страна членка в момента”, изясни министър Нено Димов.

Той обърна внимание и на перипетиите, през които е минала България.

„ Това, което го посъветвах преди всичко, е доста концентрирано да внимава върху интереса, който има Македония, тъй като неслучайно в Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – Западните Балкани бяха на фокус и бяха съществена тематика, която и до ден сегашен продължава да е извънредно значима. Участието на Република Северна Македония в Европейския съюз е стратегически интерес, както и останалите западнобалкански страни за България”, разяснява министърът на околната среда и водите.

Той добави, че позитивите от присъединението на дадена страна към Европейския съюз са безспорни, измежду които е солидарността и сериозната финансова и институционална поддръжка за реализирането на инфраструктурни планове, както и за построяването на административния потенциал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР