Присъединяването на Република Македония към НАТО ще ускори икономическия растеж

...
Присъединяването на Република Македония към НАТО ще ускори икономическия растеж
Коментари Харесай

Македонският министър на финансите: Присъединяването ни към НАТО ще ускори икономическия растеж

Присъединяването на Република Македония към НАТО ще форсира икономическия напредък на страната, счита министърът на финансите Драган Тевдовски, представен от организация МИА.

Според министъра стабилността и интернационалният статут като резултат от участието в НАТО се отразяват на решенията за капиталовложения както от страна на локалните, по този начин и на задграничните вложители, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите на Тевдовски, който приказва пред месечното сп. " Заман ", присъединението към НАТО ще сложи Македония в компанията на най-развитите страни в света, като опитът на други страни демонстрира повишаване на директните задгранични вложения след присъединението към алианса.

" Като се проучват (показателите за) петте години преди и петте години след присъединението към НАТО, директните задгранични вложения в България са се нараснали съвсем тройно, а в Албания те са се удвоили, въпреки и в интервал на международна икономическа рецесия ", уточни Тевдовски.

По отношение на постигнатите през 2018 година стопански резултати министърът съобщи, че междинната работна заплата в Р Македония през миналата година е повишена с 5,7 %, равнището на безработицата е спаднало до 20,8 %, като са били открити над 14 000 работни места.

" Преките задгранични вложения са достигнали 316 милиона евро през първите девет месеца на 2018 година, което е повече в сравнение с за цялата 2017 година В допълнение, износът е повишен с 16 % по отношение на 2017 година ", сподели още в изявлението министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР