Присъединяването на Германия към Франция в битката между Европейската комисия

...
Присъединяването на Германия към Франция в битката между Европейската комисия
Коментари Харесай

Включването на Меркел в спора на ЕС с Полша вдига залога за Варшава

Присъединяването на Германия към Франция в борбата сред Европейската комисия и Полша поради върховенството на закона усилва вероятността Европейски Съюз да предприеме невиждани наказателни ограничения против Варшава.

Миналата седмица немският канцлер Ангела Меркел наруши нормалното си сдържано държание при публични изяви, критикувайки ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " и показвайки, че Европейска комисия има поддръжката на най-влиятелната си страна членка. Това може да е вододел в разногласието, зародил поради цялостното преустрояване на правосъдната система и други подхванати от ПиС ограничения, които съгласно Брюксел подкопават устоите на демокрацията в най-голямата страна в Европейски Съюз от някогашния източен блок.

Полша рискува против нея да стартира процедура по член 7, която в никакъв случай до момента не е била употребена и която ще подрони съществено реномето ѝ, ще задълбочи изолацията й в съюза и ще отслаби опциите й да въздейства на политиката му.

За Европейски Съюз залогът също е огромен. Спорът задълбочи различията в съюза тъкмо когато той трябваше да се помири с излизането на Англия. Евентуално непредприемане на дейности против страна членка, за която се счита, че подценява демокрацията, може да бъде разчетено като оттегляне от решимостта му да пази главните си полезности. " Въпреки че доста желая да имаме положителни връзки с Полша - те са наш комшия и постоянно ще се стремя към това предвид на значимостта на нашите връзки - не можем просто да си мълчим единствено и единствено да има мир ", сподели Меркел в Берлин. " Тук става дума за основите на съдействието в Европейски Съюз. "

" Витрината " се трансформира в " проблем "

В продължение на десетилетие, откакто се причисли към Европейски Съюз през 2004 година, Полша беше витрината на процеса на разширение на съюза в източна посока, защото се смяташе, че тя правилно съблюдава неговите демократични полезности, а стопанската система й процъфтяваше. Но откакто в края на 2015 година на власт пристигна ПиС, ръководена от някогашния министър председател Ярослав Качински - дълготраен политически съперник на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск - връзките бързо се утежниха.

През януари 2016 година Европейска комисия стартира инспекция за спазването на върховенството на закона в Полша поради нови закони, предвиждащи повече пълномощия за държавното управление във Варшава, нещо, което съгласно Брюксел отслабва контрола и салдото в демокрацията. Основната борба е поради промени, които съгласно комисията подкопават независимостта на правосъдната система, предоставяйки на министъра на правораздаването право да удължава мандатите на съдии в пенсионна възраст и да освобождава и назначава ръководители на съдилища.

При различен невиждан случай Варшава не се съобрази с решение на съда на Европейски Съюз, продължавайки с огромна сеч в Беловежката гора.

Берлин отстъпваше водещата роля във връзка с Полша на френския президент Еманюел Макрон, откогато той пристигна на власт през май. Според него Варшава се самоизолира и по време на неотдавнашната си обиколка в Източна Европа Макрон не отиде в Полша и нейния непосредствен съдружник в Европейски Съюз Унгария. Но предходната седмица Меркел, която на 24 септември ще търси преизбиране за четвърти мандат, изрази безпокойствие във връзка с Полша и разиска въпроса с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.Дипломатически източник съобщи, че в диалозите си те са обсъждали и с какви темпове да се работи в разногласието с Варшава.

" Главната задача "

ПиС отхвърля обвиняванията на комисията, западните членки на Европейски Съюз, политическите си съперници в 38-милионна Полша и правозащитни организации, че подкопава устоите на демокрацията. " Съвсем неотдавна някои политици в Европейски Съюз направиха изявления за Полша, които са голословни. Именно по тази причина желая да подчертая, че Полша е демократична страна, уповаваща се на върховенството на закона ", сподели във видеообръщение от предходната седмица полският министър председател Беата Шидло. Застанала на фона на знамената на Полша и Европейски Съюз, тя съобщи още: " Да не разрешаваме обособени ползи на обособени страни да засенчат основната в този момент задача - да подсигуряваме сигурността на хората на нашия континент. "

Европейска комисия може да задейства член 7, което значи да изиска от всички 27 страни от Европейски Съюз да разгласят, че ПиС излага на риск демокрацията. Но налагането на наказания ще изисква единогласие измежду останалите членки, а унгарският министър председател Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че ще защищити Варшава от допустимо най-голямото наказване - да бъде лишена от правото си на глас в Европейски Съюз.

Фотогалерия: Десетки хиляди поляци стачкуват в отбрана на самостоятелния съд >

Миналата седмица заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс сподели, че ще предложи задействане на член 7, в случай че полските управляващи стартират да освобождават съдии във висшия съд: " Много сме покрай задействане на член 7. " Той обаче съобщи също, че Брюксел изчаква да види какви промени по законите за правосъдната система ще предложи полският президент Анджей Дуда, в това число по отнасящия се до Върховния съд. През юли президентът им наложи несъгласие, откакто бяха признати по предложение на ПиС. Има и още два, които бяха подписани и влязоха в действие.

Изказването на Тимерманс загатва, че Варшава има финален късмет да избегне член 7. Малко евентуално е да има решение преди идната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, която ще е през октомври. Неназован формален източник от съюза сподели, че " нещата, наподобява, вървят " към задействане на член 7, само че добави: " Никой не желае да показва по този метод страна членка. Всеки си има грехове, а това задава рисков казус - ами в случай че ти си идващият? "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР