Присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия алианс няма да

...
Присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия алианс няма да
Коментари Харесай

Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва

Присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия алианс няма да способства за подсилване на тяхната сигурност - тези страни ще се окажат " на предната линия на НАТО ". Това съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Членството в НАТО не е в положение да укрепи националната им сигурност. Те автоматизирано ще се окажат на фронтовата линия на НАТО ", предизвести тя.

Захарова акцентира, че участието в НАТО на процедура допуска отвод от част от суверенитета при създаването на решения в региона на защитата, както и във външната политика.

Тя означи, че тази наклонност се е обрисувала доста преди актуалната обстановка, когато страните членки на Европейския съюз, в това число и тези отвън него, последователно се трансформират в инструмент, който " прилежно следва разрушителните насок на Съединени американски щати и НАТО ".
 Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО
Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва

Захарова акцентира, че изборът е на управляващите на Швеция и Финландия, само че те би трябвало да са наясно с следствията от присъединението за " двустранните връзки и европейската архитектура за сигурност като цяло, която в този момент е в положение на рецесия ".

В продължение на десетилетия външнополитическата линия на военна необвързаност обезпечава надеждно равнище на сигурност за Швеция и Финландия, служи като солидна основа за създаване на взаимно преференциално и равноправно съдействие сред нашите страни, за подсилване на партньорства, в които ролята на военния фактор е сведена до нула, посочи дипломатът.

" Потенциалното участие в НАТО надали ще способства за подсилване на интернационалния авторитет на Швеция и Финландия, които в своята история са били проводници на доста градивни, сплотяващи начинания. С влизането си в Алианса Стокхолм и Хелзинки ще изгубят тази опция ", предизвести тя.

Захарова обърна внимание и на обстоятелството, че активизирането на полемиката по съответния въпрос през последните години е предшествано от " целенасочена акция на външни сили за привличане на Швеция и Финландия в Северноатлантическия блок ".
 Руското Министерство на външните работи предизвести с най-нежелани последствия при Швеция и Финландия в НАТО
Руското Министерство на външните работи предизвести с най-нежелани последствия при Швеция и Финландия в НАТО

Грушко за нуклеарно оръжие в Балтика: Това е алфата и омегата на военното развиване

" Не е загадка, че териториите на тези страни от дълго време са овладяни от НАТО, организират се огромни военни учения. Защо алиансът има потребност от това, е разбираемо. Целта е да продължи натрупването на боен капацитет и географско разширение, да се сътвори още един фланг за закани по отношение на Русия " , проучва тя.

Защо обаче нашите финландски и шведски съседи в Балтийския район би трябвало да се трансфорат в нова граница на борба сред НАТО и Русия , не е ясно, означи Захарова, допълвайки, че въпреки всичко са ясни отрицателните последствия за мира и стабилността в Северна Европа.

По-рано тази седмица стана ясно, че държавните управления на Финландия и Швеция са декларирали предпочитание заради заплашителното усещане, което оставя в двете страни съветската военна инвазия в Украйна.
 Финландия и Швеция подготвени да влязат в НАТО още през лятото
Финландия и Швеция подготвени да влязат в НАТО още през лятото

Според двете страни Русия е позволила " голяма стратегическа неточност "

Очаква се Финландия да вземе до момента в който Швеция разгласи, че ще кандидатства за

Проучване предишния месец на финландската телевизионна компания YLE сподели, че за първи път повече от 50% от финландците поддържат присъединението към западния боен алианс. В прилежаща Швеция сходно допитване сподели, че са повече от тези срещу.

Вчера заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че в случай че Швеция и Финландия се причислят към НАТО, и по-късно " към този момент няма да се приказва за неядрения статут в Балтика ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР