Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще преначертае картата

...
Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще преначертае картата
Коментари Харесай

Ето как ще се промени Европа след разширяването на НАТО

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще преначертае картата на Европа. „ Приемането на тези страни във боен съюз ще задълбочи различията, зародили се през XX-ти век и ще стопира вземането на по-смели и значими решения за това по какъв начин да се реализира мир и разцвет през XXI-ви век”, написа американският политолог Ан Слотър в публикация за Financial Times.

Както отбелязва създателят, през предишния век Европа е била разграничена на два идеологически разнообразни лагера. В единия е построен капитализмът, а в другия – комунизмът. „ Войските на НАТО и руската войска стояха на демаркационната линия на двуполюсния свят “. Според Слотър в този момент това разделяне би трябвало да остане в предишното, а Русия да стане част от европейския континент.

Единственият излаз от сегашната обстановка в района е посредством интензивно икономическо съдействие и развиване на институциите за сигурност, счита наблюдаващият. В последна сметка всички европейски страни, в това число Русия, би трябвало да се трансфорат в единно пространство.

Финландия и Швеция позволиха опцията да се откажат от неутралния статут и да се причислят към Северноатлантическия алианс след началото на съветската военна интервенция за денацификация и демилитаризация на Украйна. Ръководителят на организацията Йенс Столтенберг даде обещание да обезпечи на тези страни интензивен развой на приемане в блока, а непрекъснатият представител на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит изрази вяра, че решението за присъединение ще бъде взето през идващите „ месеци и седмици “.

Русия неведнъж е подчертавала, че Алиансът се стреми към борба. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков по-нататъшното разширение на НАТО няма да донесе по-голяма сигурност в Европа. В същото време той означи, че не смята възможното влизане на Швеция и Финландия в Алианса за екзистенциална опасност за Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР