Присъединяването на България към Шенген до края на тази година

...
Присъединяването на България към Шенген до края на тази година
Коментари Харесай

Коджабашев: Присъединяването към Шенген до края на годината остава основен приоритет

Присъединяването на България към Шенген до края на тази година остава главен приоритет на служебния кабинет и на всички способени институции в България. Страната ни потвърди, че е градивен и благонадежден сътрудник, подготвен да води открит разговор с всички страни членки за осъществяването на критериите и превъзмогването на евентуалните спънки за приемането ни в Шенгенското пространство. Това съобщи зам.-министърът на външните работи и представител на Министерството на външните работи (МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството през днешния ден. 

По думите му заключенията в отчета от експертната задача, състояла се на 12- 13 октомври в България, сочат еднопосочно неналичието на каквито и да било проблеми във връзка с използването на шенгенското законодателство и установяват за следващ път, че страната ни дава отговор на изискванията за приемането ни в Шенгенското пространство. За да премахнем всички опасения, които някои страни членки не престават да изпитват, на 16 ноември се организира спомагателна задача в София, след която екипът от специалисти на Европейската комисия (ЕК) удостовери още веднъж, че България продължава да дава отговор на изискванията за цялостното използване на шенгенското законодателство, добави Коджабашев. 

Той напомни, че на 16 ноември Европейската комисия (ЕК) разгласява позиция по отношение на Шенген, с която прикани Съвета на Европейския съюз (EС) да вземе решение, без никакво отсрочване за присъединение на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство. По думите на Коджабашев в текста, оповестен от Европейска комисия се показва, че България и Румъния, освен са траяли да извършват новите условия на шенгенското законодателство, само че и доста са засилили цялостното използване на достиженията от правото на Шенген във всичките му измерения и по един несъмнено изчерпателен метод. 

Продължаваме дипломатическите старания за реализиране на позитивно решение. Водим деен разговор както с по-скептичните страни, по този начин и с тези, които като болшинство ни поддържат. В тясно съдействие сме с Европейска комисия, която също ни поддържа изцяло в този развой, съобщи Коджабашев. Той означи, че страната ни има позитивни вести от Швеция, откакто Шведската социалдемократическа партия разгласи обществена поддръжка на присъединението на България и Румъния към Шенген. Това се случи откакто държавното управление е предоставило позитивни мнения по отношение на резултатите от присъединението на двете страни към Шенген, изясни той. 

Коджабашев означи още, че страната ни води доста деен разговор и с Нидерландия, в това число и на най-високо политическо равнище. Министърът на външните работи Николай Милков взе присъединяване в кръгла маса на високо ниво по тематиката за противопоставяне на корупцията, по време на която е  подробно е бил показан антикорупционният дневен ред на българското държавно управление и парламент. Паралелно с това беше осъществено и двустранно посещаване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и външния министър Николай Милков, също в  Нидерландия, разяснява Коджабашев, като акцентира, че са били извършени срещи с нидерландския външен министър, държавния секретар по правораздаване и сигурност, както и с ръководителя на Комисията за външна политика в долната камара на нидерландския парламент.

Продължаваме разговора, който има за цел приемане на решение за присъединение на страната ни към Шенгенското пространство до края на тази година, посочи зам.-външният министър. Считаме, че свързаността е от основно значение в изискванията на рецесия и прекратени и мощно затруднени вериги за доставки. Затова улеснението на свързаността сред страните членки от Европейски Съюз в Югоизточна Европа, посредством разширение на Шенгенското пространство, следва да бъде главен приоритет. Вярваме, че нашето присъединение към Шенген ще способства и за повече сигурност за зоната за свободно придвижване, защото ще разреши ресурсите към отбрана на външните граници да бъдат в допълнение подсилени, съобщи Коджабашев. 

По думите му актуалната геополитическа конюнктура изисква да останем единни и да вземем прагматични решения. Не можем да си позволим в допълнение усилване на антиевропейските настроения и изразителност, сподели още той. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР