Присъединяването на България към Шенген до края на тази година

...
Присъединяването на България към Шенген до края на тази година
Коментари Харесай

Костадин Коджабашев: Присъединяването на България към Шенген остава основен приоритет

Присъединяването на България към Шенген до края на тази година остава главен приоритет. Страната ни е потвърдила, че е благонадежден сътрудник, подготвен да води разговор с всички държави-членки за приемането ни в Шенгенското пространство.Това сподели заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на постоянния брифинг пред публицисти в МвнР, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “.

" Продължаваме да работим интензивно по всички фронтове за реализиране на решение, което да се отнася за България, Румъния и Хърватско. Нарочна комисия установи, че липсват проблеми по повод използване на изискванията на шенгенското законодателство и установяват, че страната ни е подготвена. На 16 ноември се организира спомагателна задача в София и в генералното ни консулство в Истанбул. След оценка, екипът от специалисти на Европейска комисия удостовери, че България дава отговор на изискванията на шенгенското законодателство. На 16 ноември Европейска комисия прикани Съвета на Европейския съюз да вземе решение за присъединение към Шенген. България и Румъния освен извършват условията, само че и доста са ускори цялостното законодателство във всичките му измерения. Продължаваме и дипломатическите старания за реализиране на позитивно решение. Европейска комисия също изцяло ни поддържа в този развой. Имаме позитивни вести от Швеция, откакто Шведската социалдемократическа партия поддържа публично присъединението на България и Румъния към Шенген. Водим разговор с Нидерландия на най-високо политическо равнище “, изясни дипломатът.

" Втората тематика, която желая да засегна е среща на министрите на външните работи на страните членки на НАТО в Букурещ. Основният фокус на срещата бе върху военната експанзия на Русия в Украйна. Министър Милков е удостоверил мощната поддръжка на България за Украйна, а също и даването на военна помощ. Министрите на външните работи са създали взаимно заявление, в което е подкрепена готовността за подпомагане на Украйна.

Обсъдени са били и провокациите, произлизащи от Китай. Посочено е било, че НАТО не преглежда Китай като съперник. Външните министри са разискали общите закани пред сигурността, Черно море и Западните Балкани “, съобщи Коджабашев.

Следващата тематика, на която обърна внимание заместник-министърът касае ОССЕ под председателството на Полша. " Отново съществена тематика на срещата ще бъде експанзията на Русия в Украйна. В рамките на съвещанието министрите ще обсъдят рецесиите в ОССЕ, вероятностите за възобновяване на доверието сред страните членки “, изясни Коджабашев.

" Относно естественото злополучие на италианския остров Иския – по информация на нашето посолство в Рим в резултат на свлачище на остров Иския 7 души са починали, 13 ранени, 5 в неопределеност. Една от жертвите е българска гражданка, която има италианско поданство Николинка Ганчева Благоева. Италианската страна е оказала цялостно подпомагане за превозване на тялото на българската гражданка. В региона е оповестено изключително състояние, не престават дейностите по търсене на хората “, добави дипломатът.

Последната тематика, която засегна заместник-министърът е Република Северна Македония. " На 25 ноември тази година публично беше открита новата постройка на Българския културно-информационен център в Скопие, участваха министрите на културата, народни представители, дипломати и общественици от двете страни. В новите пространства беше показана изложбата " Заедно две “. В Скопие се организира и 22-то съвещание на взаимната историческа комисия “, в умозаключение сподели Коджабашев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР