Присъединяването на България към Еврозоната и Европейския валутен механизъм ІІ

...
Присъединяването на България към Еврозоната и Европейския валутен механизъм ІІ
Коментари Харесай

Депутати от три комисии се срещнаха с представители на ЕК

Присъединяването на България към Еврозоната и Европейския валутен механизъм ІІ разискаха парламентарните комисии по бюджет и финанси, по европейските въпроси и надзор на европейските фондове и по икономическа политика и туризъм с представители на Европейската комисия, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

Срещата бе отдадена на три значими тематики – пътната карта за задълбочаване на Европейския стопански и паричен съюз, механизмът и инструментите за конвергенция за страни, които не са приели еврото като валута, само че желаят да влязат в Еврозоната, и предложенията за идната многогодишна финансова рамка за интервала 2021 – 2027 година

По думите на ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова България е една от страните, която държи на това да се развива европейският Икономически и паричен съюз и да има ясна пътна карта за това по какъв начин това ще се случи. Менда Стоянова съобщи, че страната ни приветства новите принадлежности, които предлага Европейската комисия, тъй като те ще задълбочат доближаването на другите европейски страни, само че е добре да сме наясно с детайлности по какъв метод ще работят тези механизми в бъдеще.

Приветствам обстоятелството, че има деен продан сред Европейската комисия и националните парламенти и една от аргументите за това е Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи ръководителят на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин е секретар на ПГ на "БСП за България " и... към профила. Надявам се тази политика да продължи и отсега нататък, добави той. По думите на Кристиан Вигенин, макар че България не е в Еврозоната, сме свързани с еврото и каквото и да се случи с него, то ни визира директно.

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев сложи настоящи за страната въпроси като това каква ще бъде ролята на европейския министър на финансите. По думите на Петър Кънев Европа не е в положително положение, като една от аргументите той уточни Брекзит.

Представителите на Европейската комисия и Народното събрание разискаха периодите и опциите за присъединение на страната в Европейския валутен механизъм ІІ. Според представителите на Европейската комисия към момента има области, в които промените би трябвало да продължат – като обучение и банков бранш, само че институцията неведнъж е заявявала поддръжката си за участието на България в Еврозоната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР