Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е включено

...
Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е включено
Коментари Харесай

Точката за членство на България и Румъния в Шенген е включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е включено в предварителния дневен ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 4-5 декември, оповестяват телевизия Диджи 24 и новинарският уебсайт Хотнюз, базирайки се на държавни източници.

Те показват, че решението да бъде непокътната тази точка в дневния ред е обвързвано с полемиките за деблокиране на австрийското несъгласие, както и с изборите в края на ноември в Нидерландия, която се опълчва на присъединението на България.

Според предварителния дневен ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи една от точките, подлежащи на избор, е присъединението на Румъния и България към Шенген. В забележка в дневния ред обаче се прецизира, че това е „ допустима “ тематика за полемика. 

Правителствени източници показват за Хотнюз, че тематиката е включена в дневния ред на съвета по искане на Румъния, а полемиките са „ напреднали " и се реализира „ прогрес “. Сайтът дефинира като „ изненада “ включването на този въпрос в дневния ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи през декември и отбелязва, че това се случва, макар че Австрия продължава да повтаря, че не е трансформирала позицията си.

Изданието цитира евродепутата от опозиционния Съюз за избавление на Румъния Влад Георге, който отбелязва в обява във Facebook, че дневният ред на съвета е съвсем същият като миналогодишния „ на съвещанието, на което ветото на Австрия ни остави на опашката на Европа за още една година “.

Това е последният трен за нашата страна, остава да забележим дали целият напън, оказан от Комисията, от Парламента, от всеки от нас, е проработил и дали Румъния ще бъде част от европейското пространство за свободно придвижване, както заслужава още от 2011 година, акцентира евродепутатът.

Решението да се сложи тематиката за присъединението на Румъния и България в дневния ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи идва в подтекст, в който испанското председателство на Европейски Съюз, както и Европейската комисия неведнъж обявиха, че двете страни би трябвало да бъдат признати в Шенген, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Неотдавна най-важните европейски политически групи - Европейската национална партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), желаеха с резолюции приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство. В обява във Facebook румънският министър председател Марчел Чолаку съобщи преди две седмици, че „ ще направи всичко, което е по силите му “, с цел да убеди актуалното държавно управление в Нидерландия, като и това в Австрия, в правото на Румъния да бъде в Шенген.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР