Присъединяването към Северноатлантическия алианс не е просто присъединяване към международна

...
Присъединяването към Северноатлантическия алианс не е просто присъединяване към международна
Коментари Харесай

Пендаровски: Членството ни в НАТО не би било възможно без дълбоките политически промени

Присъединяването към Северноатлантическия алианс не е просто присъединение към интернационална организация, съобщи през днешния ден президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски на тържествената сесия за одобрение на проектозакона за одобрение на Северноатлантическия контракт.
По неговите думи НАТО е съюз на страни, учреден на взаимна политическа и отбранителна взаимност и споделени полезности. Членството в най-мощния боен съюз в света е привилегия, само че и голяма отговорност.
„ След присъединението ни към Партньорство за мир през 1995 година ние поехме ангажимент интензивно да способстваме за поддържането на интернационалния мир и непоклатимост, изключително в битката с интернационалния тероризъм като най-голямата опасност за сигурността в актуалния глобализиран свят. Ние доказахме своята ангажираност с тази задача и солидарността си със съдружниците от НАТО, като интензивно участваме в няколко задачи на Алианса в разнообразни райони на света през последните години “, съобщи президентът.
Пендаровски означи, че в този момент, когато публично районен съд Македония ще стане тридесетия член на НАТО, в годината на 70-ия рожден ден на Алианса, отговорността на страната му се усилва, а промените не стопират.
„ Като пълновръстен член ние носим отговорността да изпълняваме решенията на Алианса, в чието взимане ще имаме еднакъв глас с останалите съдружници. По този мотив като главнокомандващ на нашата войска се наемам да продължа с нашите промени в защитата и най-много да усъвършенствам оборудването на армията, да увелича готовността на нашите офицери и бойци и да засиля потенциала й да разпознава и да се оправя с рисковете за сигурността. За тази цел ще продължа да упорствам и да работя за увеличение на бюджета за защита до най-малко 2 % от брутния ни вътрешен артикул “, съобщи македонският президент в Народното събрание.
Той означи, че участието в НАТО не би било допустимо без дълбоките политически промени, настъпили в районен съд Македония през последните години.
„ Новата политика на съседите и твърдият ангажимент за решение на разногласия и създаване на добросъседски връзки са крайъгълният камък на нашия триумф в постигането на нашите стратегически цели. Компромисите, които направихме, не бяха нито елементарни, нито лесни. Но съглашение за решение на разногласието за името и стратегическо партньорство със прилежаща Гърция, известно като Споразумението от Преспа и съглашението за добросъседски връзки и съдействие с България, са основни решения, които ни доведоха до задачата за участие в НАТО. Тяхното поредно използване и осъществяване е единственият метод в този момент за усилване на стратегическото ни партньорство, като страни съдружници в НАТО, само че и с другите области от по-широката интернационална общественост “, сподели Пендаровски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР