Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България

...
Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България
Коментари Харесай

Николай Денков: Присъединяването към НАТО е първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история

Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо достижение на България в най-новата ни история след 1989 година То предопредели ясната посока на развиване на страната и по този начин предстоящото от генерации завръщане в фамилията на европейските демокрации. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков в словото си на Националната конференция „ 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно “. Премиерът посочи, че през днешния ден Алиансът е поръчител за мирния живот и сигурността на над 1 милиард поданици в Европа и Северна Америка.

„ 75 години след основаването си НАТО потвърди, че може да се приспособява сполучливо към заканите и провокациите, а те в последно време се усилват. Съюзната мощ е най-мощното обръщение за евентуалните агресори – обединяването ни прави по-защитени и по-сигурни “, добави министър-председателят. По думите му разширението на Алианса е всъщност разширение на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения. „ Няма по какъв начин да имаме икономическа, енергийна, обществена, здравна, просветителна и управническа резистентност, без нужните гаранции за предпазване на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на България. Всичко това получихме с помощта на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 година “, съобщи още акад. Денков.

Министър-председателят подчертава върху пропуснатите благоприятни условия през последните 10 години. „ България можеше от дълго време да е напреднала с модернизацията на въоръжените си сили, в случай че разноските за защита не бяха понижени до малко над 1% от Брутният вътрешен продукт сред 2011 и 2018 година, с цел да има „ постна пица “ за армията и за сигурността на българските жители. А в това време да има в остатък за плановете на Кремъл като Турски поток и за стимулиране на корупцията в България “, означи Денков. Премиерът уточни, че България е можело да бъде енергийно самостоятелна и да не обслужва болните геополитически упоритости на Кремъл, в това число подпомагайки по този метод военната експанзия против Украйна. „ Да, в България въпреки всичко демокрацията побеждава. И тя побеждава точно поради неуморната работа на тези, които способстваха България да бъде още веднъж част от фамилията на развитите демокрации като член на НАТО и Европейски Съюз. Това беше осъзнатата отговорност на тези наши прародители, които не се поддадоха на корупционните изкушения на Кремъл “, напомни акад. Денков.

Министър-председателят Николай Денков беше безапелационен, че България не може да си разреши да пропусне и идващите 10 години от адаптирането на НАТО. „ Наша предпочитана задача е да бъдем дейни участници в този развой. Освен да разчитаме на груповите качества във всички аспекти на сигурността и защитата, имаме обвързване да развиваме и наши “, съобщи Денков. Според него това е допустимо само посредством ясна визия, поредна и неотклонна политика, както и посредством дефинитивно превъзмогване и разкъсване един път вечно на веригите и мрежите на корупционните зависимости от годините на прехода.

„ Това, че през днешния ден Кремъл води нападателна хибридна война против България е директно доказателство, че в страната ни е победила демокрацията – и съществена роля за това има присъединението на България към НАТО и Европейски Съюз “, посочи министър председателят Денков. По думите му Алиансът ни подсигурява сигурност посредством груповата защита, споделената отговорност, мощната трансатлантическа връзка и адаптивната мощ на НАТО към изменящите се провокации и закани пред сигурността.

 

 
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР