Присъединяването към еврозоната е фактор, който ще допринесе страната ни

...
Присъединяването към еврозоната е фактор, който ще допринесе страната ни
Коментари Харесай

Страната ни да стане по-богата. Служебният кабинет ще работи ускорено за приемане на еврото

Присъединяването към еврозоната е фактор, който ще способства страната ни да стане по-богата, сподели служебният министър председател Гълъб Донев по време на конференция " България по пътя на еврото ".

Целта на форума в НДК, на който участват представители на европейски институции, е да бъдат разисквани опциите и провокациите пред България да бъде член на еврозоната и какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута. Това оповестиха уредниците от Министерството на финансите.

Служебното държавно управление да изиска оценка на готовността си за участие в еврозоната през февруари. Това значи, че страната няма по какъв начин да влезе във валутния съюз от 2024 г . Кабинетът се стимулира, че България не извършва част от изискванията за присъединение към еврозоната.

" Служебното държавно управление е твърдо решено да продължи работата по техническата подготовка на страната със същото ускорено движение. Вярваме, че по пътя на България към еврото ще разчитаме на поддръжката на Европейска комисия ", сподели на форума Донев.

По думите разум присъединението ни към еврозоната ще ни даде спомагателна непоклатимост както във финансово-икономическо, по този начин и в геополитическо отношение. Той добави, че самата смяна на валутата не носи спомагателна инфлация за разлика от нелоялните търговски практики.

" В еуфорията си нашите сътрудници от Хърватия като че ли подцениха огромния резултат от повишаването на обособени артикули, само че съумяха бързо да осъществят ограничения, тъй че такива нелоялни практики да бъдат следени и глобени ", сподели още той в наличието на хърватския министър на финансите.

Донев сподели още, че до момента в който е министър-председател, ще упорства за еврото да се приказва разбираемо и ясно - " с причините, които са учредени на разсъдък и обстоятелства, а не разсънват ирационални страхове ".

За България участието в еврозоната и Шенген е стратегически значима цел, сподели президентът Румен Радев, който също взе участие в конференцията.

" Стокообменът, взаимните производства, вложенията в България са в голямата си част със страни от Европейски Съюз и то от еврозоната ", добави президентът.

Той даде за образец данните за стокообмена с Германия - за предходната година страната ни има растеж от над 22%. Стокообменът към този момент надвишава 12 милиарда евро - с огромно позитивно салдо за България.

" Ако ние продължаваме с тези темпове на повишаване на стокообмена, а това е наклонност в последните години, до 3 години този стокообмен ще надвиши 20 милиарда евро ", разяснява още Радев.

Генезисът на цялостното закъснение на процеса на присъединение към еврозоната е в политическата рамка и в политическата рецесия през последните две години, сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев .

" В резултат на тази рецесия бюджетният развой в страната е мощно смутен. Не разполагаме с ясно дефиниран закон за държавния бюджет и с реалистична макроикономическа рамка и средносрочна фискална стратегия ", добави той.

Радев сподели още, че има наклонност за разхлабване на обичайно мощната фискална позиция на страната, което подхранва инфлацията и затруднява пазарните ограничения за нейното понижаване.

" Тъй като фискалната агресия, наред с всичко друго, все по-видимо влиза в спор с световната и районна наклонност на стягане на паричната политика ", уточни шефът на Българска народна банка.

На форума участва и зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис .

" Членството на България в еврозоната е повече от замяната на лв. с евро, това значи България да се причисли към сърцевината на Европейски Съюз ", сподели той.

По думите му въпреки че страната ни няма да успее да влезе на 1 януари 2024 година, би трябвало да продължи да поставя старания, с цел да вкара единната валута от 1 януари 2025 г . Бюджетен недостиг в размер на 6% от брутния вътрешен артикул (БВП) пред присъединението на България към еврозоната от 2025 година, сподели обаче той пред публицисти в София в четвъртък.

На форума Домбровскис посочи, че година преди неговата родна Латвия да вкара еврото, едвам 40% от латвийците са одобрявали единната валута, само че 10 години по-късно утвърждението доближава близо 87%.

Той добави, че войната, която Русия води в Украйна към този момент тъкмо една година, е довела до нестабилни цени и инфлация в целия свят. Според него тези външни фактори забавят България по пътя към еврото, само че не трябва страната ни да се разколебава, тъй като то е " остров на непоклатимост в тези бурни времена ".

" Знам, че пътят към еврото може да е дълъг и бодлив, само че е за положително ", сподели още зам.-председателят на Европейска комисия и добави, че се надява България да приключи пътя към сърцевината на Европейски Съюз.

 16 </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР