Присъдата на Трибунала в Хага за бившия командир на босненските

...
Присъдата на Трибунала в Хага за бившия командир на босненските
Коментари Харесай

Сръбският патриарх: Присъдата на Младич е дело на Дявола

Присъдата на Трибунала в Хага за някогашния пълководец на босненските сърби Ратко Младич е „ дело на Дявола “. Това съобщи предстоятелят на Сръбската православна черква Ириней, предава македонската държавна организация „ Макфакс “.
„ Още един сърбин е наказан в Хага. Знаехме, че Ратко Младич ще бъде наказан и съжаляваме, че не можем да създадем нищо ", съобщи Ириней, допълвайки, че страната понася последствията от „ злите каузи “, които правят международните сили.
Съгласно думите на патриарх Ириней не за първи път излиза по този начин, като че ли сърбите са отговорни за всичко, до момента в който други отговорни остават ненаказани.
В сряда Международният арбитражен съд в Хага осъди на пожизнен затвор 75-годишния Ратко Младич, някогашния пълководец на армията на босненските сърби във войната от 1992-1995 година „ Касапинът от Босна “ бе приет за отговорен по 10 от общо 11 обвинявания, измежду които геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството, съобщи Фокус.
Младич бе наказан за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото пречистване в региона на Приедор и клането в Сребреница.
Съдът постанови, че Младич има забележителен принос за нещастието в Сребеница, където персонално е управлявал артилерийския обстрел над града, и за клането на близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета. Трибуналът призна, че Младич има виновност за гибелта на хиляди, починали при 44-месечната обсадата на Сараево. Бившият пълководец е виновен за издевателствата над интернирани в лагерите, за гнет над хървати и мюсюлмани, и взимане на заложници на миротворци на Организация на обединените нации.
Съдебният съвет откри, че в Босна и Херцеговина е имало въоръжен конфликт, и че закононарушенията, осъществени в тази страна, имат характерности на редовно и всеобщо разгърнато дело. Такива заключения бяха направени и на процеса против някогашния президент на Република Сръбска - Радован Караджич, който бе наказан на 40 година затвор.
При произнасянето на присъдата Младич не присъстваше в правосъдната зала. Председателят на правосъдния съвет Алфонс Ори подреди Младич да бъде изведен от залата, малко откакто отхвърли настояването на отбраната за отмора заради високото кръвно налягане на подсъдимия.
С издаването на присъдата работата на Международния съд за военни закононарушения в някогашна Югославия завърши. Той ще прекрати активност на 30 ноември т.г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР