Присъдата на каталунския сепаратистки лидер Ориол Жункерас на 13 години

...
Присъдата на каталунския сепаратистки лидер Ориол Жункерас на 13 години
Коментари Харесай

Испанският Върховен съд: Каталунският сепаратист Жункерас не може да бъде освободен

Присъдата на каталунския сепаратистки водач Ориол Жункерас на 13 години затвор не му разрешава да се употребява с имунитет като член на Европейския парламент и той би трябвало да остане в пандиза, реши испанският Върховен съд, представен от в. " Ел Мундо " и " Ройтерс ".

Решението идва три седмици, откакто Съдът на Европейски Съюз реши, че каталунският водач има право на имунитет като евродепутат.

През октомври Жункерас беше наказан на 13 години затвор поради ролята си проваления опит за разединение на Каталуня през 2017 година Той беше определен за евродепутат до момента в който беше в пандиза в очакване на присъда и не съумя да заеме мястото си.

Според решението на Съда на Европейски Съюз човек, чието избиране в Европарламента е било публично оповестено от съответния орган на страната - членка на Европейски Съюз, придобива от този миг статут на народен представител и надлежно получава депутатски имунитет. Ако испанските управляващи са желали да не разрешат на Жункерас да пътува до Европейския парламент, те би трябвало да изискат Народното събрание да смъкна имунитета му.

Последната дума обаче беше оставена за испанския Върховен съд. Той не разрешава на Жункерас да пътува до Европейския парламент. " Няма учредения да му се даде независимост ", се показва в решението на съда.

Партията на Жункерас Републиканската левица на Каталуня реагира с отчаяние на, по думите ѝ, " испанската неправда " и упрекна съда в нарушение на правата на Жункерас и непокорство на интернационалните институции.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (280)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР