Присъдата е съдебна грешка. Съдебните грешки по закон се поправят

...
Присъдата е съдебна грешка. Съдебните грешки по закон се поправят
Коментари Харесай

Адвокатът на Иванчева: Присъдата е съдебна грешка

" Присъдата е правосъдна неточност. Съдебните неточности по закон се поправят с анулирани присъди в горните инстанции ". Това съобщи бранителят на Десислава Иванчева юрист Марин Марковски на излизане от спецсъда, където й бе наложена присъда 20 години затвор, санкция от 10 000 лева, конфискация на имущество, възбрана за заемане на държавни и публични длъжности и още веднъж бе арестувана пода стража. " Аз съм уверен в нейната непорочност и съм оптимист за втората инстанция ", съобщи Марковски и удостовери, че още през днешния ден присъдата ще бъде обжалвана.
По това дело нямаха доказателства, даже съдията одобри, че по някои от пунктовете, които юридически беше неприемливо да бъдат дефинирани по този метод ги оправда и от рекламация за 500 хиляди евро, че това е желаният рушвет сумата се поправя на 187 хиляди, добави Марковски.
Припомняме, въпреки че обвиняването е за желани 500 000 евро, съдът постанови присъда съгласно желана сума от 187 500 евро.
" Тази промяна ще ни помогне на по-горните инстанции ", разяснява юрист Марковски. Той разясни от кое място идва разликата - в прокурорския обвинителен акт е записано, че на една дата са коментирали, без Иванчева да участва, че би трябвало да се вземат по20 евро на квадратен метър и ерго като се пресмята разгърната повърхност би трябвало да станат 500 000 евро. " Но ние имаме съществени възражения, че това не беше потвърдено, че е имало такава среща и подобен диалог и че юридически това е неприемливо, защото там Ваклин няма да строи въобще. По думите му прокурорите са прекалили в усилието да бъде злепоставена Иванчева като са счели, че е желала пари за нещо, което не е издигнато. " Съдията съзря този парадокс и я оправда. И другите, несъмнено, те са дружно ", добави Марковски.
" Едно стълкновение може да бъде изгубено, само че има борби, които ще ни оказват помощ за продобиване на войната ", безапелационен е той.
Присъденото от съда обезщетение на Иванчева поради показния арест и ужасните условия в ареста от 10 000 лева, с което е понижена санкцията й и е сведена до 10 000 лева съгласно Марковски е извънредно незадоволително.

Не съществува каквато и да е заплаха да се укрият Иванчева и Петрова, безапелационен е и бранителят на Биляна Петрова Емануил Йорданов. По мотив развоя на делото той цитира стихотворение на Паустовски, което помнил от студентските си години:
" Не привыкайте к чудесам,
Девитесь им,
Девитесь! "
" Не привиквайте към чудесата. Учудвайте им се!, преведе той и разяснява - " учудването ми идва от доказателствата, които бяха събрани по делото или по-точно не бяха събрани. Учудването ми идва и от това, че бяха установени многочислени нарушавания на процесуалния закон, които са позволени в досъдебното произвеждане и по какъв начин ще бъдат санирани те ми е доста мъчно да си показва ".
Огорчена майката на Десислава Иванчева изрази неразбиране от съмнението на прокурора, че макар домашния арест можели да избягат и да създадат закононарушения и им бе изменена мярката за неотклонение в задържане под стража. " Как ще ги създадат като на дни по два пъти ги ревизират дали са си в къщи, против нас от блока снимат, наели са един апартамент... " Според нея повода е в надигнатия глас от Иванчева и Петрова. " Ето Дюлгерова си трае и го пуснаха, а те с настояването си да излезе истината на яве практитчески си объркаха живота ", добави тя.
Третият обвиняем Петко Дюлгеров също е решен да апелира. Макар, че той по принцип отбягва камерите и микрофоните на публицистите, гръмко разгласи, че му е оказван напън от КПКОНПИ. На въпрос за какво е разрешил да го притискат отговори с думите: " тъй като трябваше да се оперирам " и се оплака, че е пропуснал дати, парите са му запорирани, а зрението му е фрапантно намаляло. Дюлгеров отхвърли да отговори чия е политическата поръчка с думите: " тя е ясна, не мога да ви кажа, всичко ще се обясни ".

За връзките си с Иванчева и Ваклин Дюлгеров изясни, че се опитвал да реши казуса сред Ваклин и Иванчева, защото имало спор сред тях. " Иванчева беше афектирана, че той пуснал дело и са я викали в СОС и под дърво и камък, а пък той губел пари, англичаните го притискали и бизнесът му умирал. Иванчева ми сподели да си отдръпна той преписката, сядаме на един диалог като естествени хора и приказваме. Той ми сподели - е това е супер решение, незабавно го започвам.... обаче когато приказвах с Иванчева се оказа, че той нищо не е изтеглил " - заразказва Дюлгеров и акцентира, че бил лъган. " Той просто искаше персонално възмездие и вендета " сподели Дюлгеров за Ваклин. Дюлгерова изясни, че откритите у него пари не били рушвет, а хонорар. " Ние бяхме говорили с него за мой хонорар, тъй като трябваше да отида да се оперирам в Турция...мисля че за 14 или 15 хиляди евро. Той сподели - никакъв проблем, дори искаше да ми ги дава доста по-рано. Аз му споделих не желая пари, желая да си придвижиш бизнеса и нещата да вървят ", посочи Дюлгеров. " Аз с него се видях на 17-ти, той ми даде хонорара, след това се виждах с Иванчева и всичко, което след това стана за мен беше цялостен потрес ", съобщи Дюлгеров. Помолен да посочи защо му е даден хонорара той съобщи: " там да му спомагам за тези преписки, само че ние имахме и други взаимни действия за избрани компании, за дограми и подпомагане в строителния отрасъл.
Покуратурата също обмисля митинг - " съгласни сме с неоправдателните диспозитиви на присъдата, а оправдателната част ще преценим деликатно и откакто получим претекстовете на съда ще изложим своите причини вероятно в митинга ", сподели на излизане от спецсъда водещият прокурор по делото Илиян Рангелов. Според казаното от него, не е изключено прокуратурата да изиска по-високи присъди на Петрова и Дюлгеров, чиито санкции бяха понижени, по отношение на поисканите от обвиняването.

Запитан дали е усетил политически колорит в това дело, каквото мнение изрази съдията, прокурор Рангелов изрично съобщи, че не са усетили напън. Той посочи невиждано късия период на досъдебната фаза за такова дело. " За 4 месеца приключихме следствието и внесохме обвинителен акт в съда, оказа се, че съдът постави същите процесуални старания и делото завърши в границите на една година от задържането на лицата с рушвет ", съобщи той.
Според водещия прокурор казаното от Петко Дюлгеров, че му е оказван напън от КПКОНПИ, е защитна версия. " Считам, че не му е оказван напън. Всичко приказва за това. В цялото правосъдно разследване и пред съда той не загатна за това, загатна го малко преди правосъдните прения, когато се опита да извади дял от сходна позиция, по тази причина считаме, че това е защитна версия и упражняването му на правото на отбрана ", сподели прокурорът.
Непосредствено преди произнасянето на съда Десислава Иванчева разяснява, че неоправдателни присъди биха означавали че страната е умряла и че държавността я няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР