Природозащитниците в Бразилия пуснаха кадри на бебе южноамерикански тапир –

...
Природозащитниците в Бразилия пуснаха кадри на бебе южноамерикански тапир –
Коментари Харесай

Бебе тапир се появи в Бразилия за първи път от век

Природозащитниците в Бразилия пуснаха фрагменти на бебе южноамерикански тапир – първото, забелязано в горите на Рио де Жанейро от повече от 100 години, оповестява Евронюз.

Проектът стартира през 2016 година, когато професор Фернандо Фернандес от Федералния университет в Рио де Жанейро излезе с концепцията да чифтоса 10 двойки южноамерикански (низински) тапири в резервата Guapiaçu (REGUA) на Рио де Жанейро за интервал от 3 до 4 години.

“Тапирите са изчезнали в Рио от 1914 година ”, сподели проф. Фернандо, “Ние съумяваме да установим самодостатъчна популация. “

Броят на тапирите е намалял заради лова на типовете поради месото им и характерната четина. Обезлесяването и развиването на селското стопанство са разрушили техните местообитания, като са засегнали към този момент застрашените популации. Според Червената книга на застрашените типове на Международния съюз за запазване на природата (IUCN) статутът на низинския тапир е „ уязвим “.

Малкото, чийто пол към момента не е прочут, е на към три месеца. Гестационният интервал за тези животни е към 13 месеца, а майките раждат единствено по едно малко на бременност. След този значим миг за тапирите в този район, природозащитниците, които дават отговор за плана, към този момент чакат друго раждане по-късно тази година.

“Женската, която роди бебето, е Ева. Тя беше първата женска, която още веднъж беше заплодена през декември 2017 година и в този момент роди първото си бебе в природата ”, изяснява Марон Галиез, координатор на програмата за репродуктивност, наречена Проект Рефауна. “Другата женска, за която считаме, че е бременна, е Флора, която ще роди скоро ”, прибавя Галиез.

Една от най-важните аргументи за плана за репродуктивност, съгласно тези специалисти, е възстановяване на качеството на Атлантическата гора. Тапирите играят решаваща роля в екосистемата на гората заради големия си вкус към плодове. Те са спечелили купата „ градинари на гората “ заради обстоятелството, че популяризират семена с огромни размери от растенията, които ядат.

През декември 2017 година, след пет години обмисляне, първите три тапира бяха докарани от животновъден обект в бразилския щат Минас Жераис в риоския резерват Guapiaçu. Тапирите бяха снабдени с яки, с които бяха следени посредством спътник. Двадесет камери приключват наблюдението на резервата, което оказва помощ на учените да следят напредъка им, с цел да наблюдават тези неотдавна заселени животни. След като развъдиха още няколко тапира през последните две години, те се надяват да равъдят още пет в региона през идващия юни, тъй че в последна сметка да имат шест дами и шест мъжки. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР