Природозащитниците от WWF алармират, че проектът за нов план за

...
Природозащитниците от WWF алармират, че проектът за нов план за
Коментари Харесай

Планът за управление на Пирин застрашавал дивата коза

Природозащитниците от WWF сигнализират, че планът за нов проект за ръководство на Национален парк " Пирин " излага на риск местообитанията на дивата коза .
 Екозащитници желаят оставката на Нено Димов поради Пирин
Екозащитници желаят оставката на Нено Димов поради Пирин

Настояват и за среща с премиера по случая

Проектът планува разширение с 12.5 пъти на зоните, в които могат да се построяват спортни уреди върху 7.5% от общата територия на парка, главно в северната част на Пирин, над градовете Банско и Добринище . Въздействието на тази увеличена човешка интервенция върху природата не е подложено на оценка от Министерство на околната среда и водите. Затова WWF провежда теренно посещаване, с цел да ревизира препоръчаните нови зони за туризъм. Последните данни от 2013 година сочат, че природозащитното положение на Балканската дива коза в предпазена зона " Пирин " е незадоволително. Популацията на типа наброява едвам 320-400 екземпляра, което е доста под оптималната бройка.
 Съдът дефинитивно анулира измененията в проекта за Пирин Обновена
Съдът дефинитивно анулира измененията в проекта за Пирин

Екооценката е наложителна, втората кабинка в Банско спряна към този момент

Припомняме, че Балканската дива коза е заплашен подвид и е включена в Червената книга на Р България.

Дивата коза се среща главно в скалисти комплекси - циркуси, ждрела, скални венци, и стръмни скатове. Дивата коза играе основна роля за поддържането на нежните и уязвими планински екосистеми . Освен, че е значима част от хранителната верига , тя е единственият представител на фауната в Национален парк " Пирин ", който може да се храни както с шубраци, по този начин и с клони на иглолистни дървета, опазвайки бързо намаляващите високопланински пасища . Значима опасност за популацията на типа е и бракониерството.

WWF алармира още, че всеобщото упражняване на извънпистово ски втурване съществено безпокои дивите кози. Бягството от зоните на ски втурване на животното при дебела снежна завивка води до безсилие, рухване на имунитета, заболяване и даже до гибел.

Извършената от WWF инспекция сподели по-малко диви кози към връх Тодорка, където извънпистовото каране набира все по-широка известност. А безпокойството е единствено детайл от главния проблем с построяването на нови писти и лифтове, което ще изиска гола сеч и директно заличаване на местообитанията на дивата коза. Освен това част от новата зона за туризъм е планувана без буферна територия компактно по границите на един от най-старите резервати в Европа " Баюви дупки - Джинджирица ".

За възстановяване положението на дивата коза, организацията WWF предлага да не се позволява разширението на ски зоните в местообитанията на вида; да се слагат осведомителни табели ; да се ограничи достъпа на домашни животни , както и непрекъснатия престой на пастири и кучета в основни местообитания, изключително над 2500 м. надморска височина; да се обърне повече внимание на битката с бракониерството ; въвеждане на наложителни инспекции на туристически хижи наоколо до местообитанията на животните.

WWF поставя големи старания да не се позволяват нови сечи и градежи в Национален парк " Пирин ", които да излагат на заплаха дивата коза и освен нея. През март 2017 година WWF и Асоциация на парковете в България (АПБ) заведоха правосъдно дело против решението на Министерство на околната среда и водите да не се прави екологична оценка и оценка за съгласуемост на плана за нов проект. Оттогава насам WWF и АПБ завоюваха на няколко инстанции, а финалното съвещание на последната инстанция е планувано за 26 септември 2019.
 Природозащитници приканват Борисов да не се апелира решението на Върховен административен съд за Пирин
Природозащитници приканват Борисов да не се апелира решението на Върховен административен съд за Пирин

Виждат бездънен проблем в използването на природозащитните политики от Министерство на околната среда и водите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР