Природозащитниците от Auburn University в САЩ откриха връзка между изчезването

...
Природозащитниците от Auburn University в САЩ откриха връзка между изчезването
Коментари Харесай

Обезлесяването ще доведе до нови епидемии в световен мащаб

Природозащитниците от Auburn University в Съединени американски щати откриха връзка сред изгубването на естествените екосистеми и появяването на нови инфекциозни заболявания, които ще доведат до нови смъртоносни епидемии. Така в бъдеще отрицателното човешко влияние върху биосферата ще докара до неподходяща епидемиологична обстановка в целия свят. Учените са разгласили своите открития в списание " Тенденции в паразитологията ", написа dir.bg.

Изследователите стигат до заключението, че главната причина за инфекцията е механизъм, наименуван резултат на ко-еволюцията. Предполага се, че изолираните горски територии играят ролята на " острови " за животните, тъкмо както " островите " са домакини за техните паразити и паразитите за инфекциозни патогени. Тъй като местообитанието става фрагментирано (например заради обезлесяване) то паразитите и инфекциозните сътрудници стартират да се развиват по самостоятелни еволюционни траектории, увеличавайки генетичното многообразие.

На собствен ред, увеличението на генетичното многообразие на патогените усилва вероятността от появяването на подобен вариант, който може да развие неговия капацитет. Това се характеризира с риска от предаване на варианта от животно на човек, който да стане натурален " контейнер " за заболяването. Друг фактор, способствуващ за появяването на нови епидемии, е съществуването на мостови вектори в местообитанието като комари, кърлежи и други безгръбначни кръвосмучещи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР