Природозащитниците обжалват пред Върховния административен съд заповед на министъра на

...
Природозащитниците обжалват пред Върховния административен съд заповед на министъра на
Коментари Харесай

За първи път: Намаляват територията на парк Витоша


Природозащитниците апелират пред Върховния административен съд заповед на министъра на околната среда и водите, която планува изключването на 10 декара от територията на естествен парк " Витоша ".

За първи път в историята на парка, основан през 1934 година, площта му се понижава

Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов и след административна и правосъдна сага,продължила съвсем две години, е на път да влезе в действие, в случай че не бъде анулирано от Върховния административен съдMediapool.

Решението на министър Нено Димов облагодетелства притежателите на два парцела на

територията на парка. Според изявления в пресата по-големият от двата парцела (7.9 декара) е благосъстоятелност на певицата Белослава. Интерес за изключването на този парцел от границите на парка има от години, само че това е било отказвано от всички досегашни министри на околната среда, показват от " Зелени закони ".

Нено Димов обаче издава такава заповед, която след митинги на природозащитници, анулира.

Днес обаче тя още веднъж е на дневен ред, откакто съдът не признава отдръпването на заповедта.

амаляването на площта нарироден парк " Витоша " не е минало публични съвещания с жителите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. То опонира и на три европейски наставления и на Закона за предпазените територии.

Съгласно европейските наставления за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, само че и това не е направено.Заповедта на министър Нено Димов нарушава и на Закона за предпазените територии, койтопостановява, че опазването на природата в предпазените територии има преимущество пред другите действия в тях.

Съгласно закона предпазена територия би могла да бъде заличена, единствено в случай че по едно и също време са налице три предпоставки. Това са предпазените територии да са изцяло и необратимо унищожени или повредени, да не извършват предназначението си и да не могат да бъдат прекатегоризирани.

В същото време, министърът на околната среда и водите показва три претекста за понижаване площта на предпазената територия. Това са, че тя не дават отговор на условията за предпазена територия, не съставляват продължение на естествени екосистеми и няма присъщи ландшафти и обекти на неживата природа. заповедта на министъра не се съдържат плануваните в Закона за предпазените територии предпоставки за изтриване. В същото време, като се изключи че не са съответстващи към законовите условия, претекстовете на министъра са и несъстоятелни - и двата парцела съставляват гора по смисъла на закона и това е открито във всички правосъдни разногласия, се споделя в позицията на.

От решение на Върховния административен съд излиза наяве, че и за двата парцела предмет на обжалваната заповед има създадени и признати проекти за застрояване и само режимът на естествен парк Витоша, натрапен от Плана за ръководство с който се не разрешава ново строителство в парка, не позволява тези проекти да бъдат осъществени и парцелите – застроени.

С издаването на обжалваната заповед, министърът отстранява рестриктивните мерки, които естественият парк постанова върху двата парцела и се основава опция те да бъдат застроени, в тях да се добиват потребни изкопаеми по открит прийом, както и да се правят голи сечи.

Природен парк " Витоша " е основан преди 85 години и в никакъв случай до момента нито едно държавно управление не си е разрешавало да понижава територията на парка.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР