Природозащитници от Грийнпийс – България, За Земята и Client Earth

...
Природозащитници от Грийнпийс – България, За Земята и Client Earth
Коментари Харесай

Еколози сезираха Еврокомисията заради ТЕЦ „Марица-изток 2“

Природозащитници от „ Грийнпийс " – България, „ За Земята " и Client Earth са подали тъжба в Европейската комисия, в която настояват, че българската страна редовно нарушава европейското законодателство като подкрепя финансово тежко задлъжнялата Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “.

След гласоподаване в Народното събрание, на 29 февруари т.г. Българският енергиен холдинг усили капитала на държавната въглищна централа като преобразува 597 млн. лева дълг в капитал, напомнят еколозите. „ Опитите за изкуствено избавяне на „ Марица-изток 2 " са в ущърб на всички — даже на работещите в централата. Наливането на стотици милиони левове годишно нарушават правилата на пазара и стопират опцията тези средства да бъдат ориентирани към все по-конкурентните други възможности за икономисване на сила и за произвеждане, балансиране и депозиране на сила от възобновими източници. ", разяснява Генади Кондарев от „ За Земята ".

ТЕЦ-ът продължава да натрупа рекордни задължения. За 2018 година загубата е била в размер на 332 млн. лева - двойно повече спрямо 2017 година, а за 2019 година е 230 млн. лв.. „ Това значи, че „ евтиният " ток, който централата създава, се дължи само на солидната държавна поддръжка “, установяват природозащитниците.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР