Природозащитници искат забрана или по-висока цена за найлоновите торбички Над

...
Природозащитници искат забрана или по-висока цена за найлоновите торбички Над
Коментари Харесай

Природозащитници искат забрана или по-висока цена за найлоновите торбички

Природозащитници желаят възбрана или по-висока цена за найлоновите торбички Над 8 милиона тона пластмаса попадат годишно в международните морета, трансформирайки ги в най-големите сметища за боклуци в света. Екоорганизации започнаха петиция с искане за по-строги ограничения против замърсяването на моретата.

Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88% от повърхността на океаните
 
Пред „ Дарик ” Евгения Ташева разяснява, че в България са вероятни няколко ограничения за понижаване на замърсяването на Черно море – посредством възбрана на найлоновите торбички за извършване на покупки, посредством налагане на такса в цената на пластмасовите артикули, която да бъде осезаема за потребителите и посредством въвеждане на депозит за пластмасовите  бутилки, което ще ограничи тяхното безсистемно изхвърляне.
 бутилка вода Thinkstock/Getty Images
" Има проучвания, че 70% от отпадъците в Черно море са пластмасови и са най-вече от туристическата дейност-бъркалки за кафе, чашки, бутилки, торбички и опаковки от бързи храни ", изясни Евгения Ташева. Тя уточни, че сега в интернационален мащаб се събира подписка, с която се упорства за по-строги ограничения, които целят да се понижи замърсяването. До момента петицията са подкрепили над 78 000 души, като 800 от тях са българи.

До 2050 година: Повече пластмаса, в сравнение с риба в океаните
 
" Сред препоръчаните ограничения са или възбрана за найлоновите торбички, или действителна такса, която потребителят да заплати и усети. В момента има такава, само че няма резултат. Друга мярка е депозит за по-голяма гама от бутилки за питиета. Стъклените бутилки имат стойност и парите за тях ни се връщат, когато още веднъж ги занесем в магазина. Същото нещо в случай че се приложи и за пластмасовите бутилки за еднократна приложимост, ще помогне за тяхната събираемост. Ако тяхната стойност в стотинки се върне на потребителя, ще се спре безразборното им изхвърляне, а и ще се събере чиста суровина, която да се рециклира още веднъж в бутилки ", изясни Евгения Ташева.
  По тематиката Когато хапваш сладолед и хвърлиш опаковката на плажа (ВИДЕО) Кой е най-големият замърсител на океаните? Земята попадна в категорията " токсична планета "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР