Природозащитните организации се финансират от конкуренти от чужбина и от

...
Природозащитните организации се финансират от конкуренти от чужбина и от
Коментари Харесай

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“

„ Природозащитните ” организации се финансират от съперници от чужбина и от рекет, съгласно изп.-директор на КРИБ


Трябва да е ясно кого съставляват, разгласи Евгений Иванов


Африка спасявала Пирин с подписи, събрани от “зелените ”. Това се разбра от думите на изпълнителния шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов.

“Природозащитните ” организации събирали подписи с девиз “Спасете Пирин ” на Черния континент, тъй като били срещу построяването на втори кабинков въжен превоз в ски зона “Банско ”. “Там не знаят къде се намира България, камо ли Пирин, само че се подписват и ги дават на нашите депутати и те ги одобряват. Това за нас е закононарушение ”, сподели изпълнителният шеф на КРИБ. Той взе участие в конференция, на която бизнесът в лицето на четирите работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП, показа своите цели за 2019 година

Те настояха институциите да преброят “зелените ” организации и да слагат ясни критерии коя от тях кого съставлява.

“Както нас, работодателските организации, ни броят, същото да бъде въведено за “еколозите ”, съобщи изпълнителният шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов.

“Не можем да допуснем съвсем всеки капиталов план да бъде нападнат от по този начин наречените “зелени ”. Това са едни измислени групи, основани с цел да пречат ”, сподели още Иванов.

Според него част от “зелените ” организации са финансирани интензивно от външни задгранични съперници на българския бизнес.

“Други са просто рекетьори, които апелират, в случай че не получат пари за избрани свои планове ”, добави Евгений Иванов.

По думите му не може една месарница да апелира интерконектор, от който страната зависи стратегически. “Или непозната медия, като “Дойче Веле ”, да дава ум по какъв начин да се развива курортът Банско. Лошото е, че наши медии услужливо тиражират тия препоръки ”, сподели Иванов.

Той напомни и локалния референдум в Трън, проведен след операции на “зелените ” и по този начин бе спряна инвестиция за 200 милиона лв. за възобновление на златодобивната мина. “Незаконните референдуми са закононарушение. А в същото време се оплакваме, че избрани елементи от България са западнали. Същото бе и с добива на стандартен газ – и същите тези 30-40 души (от “екологичните ” организации – б.а.) се подписваха и там ”, изясни Евгений Иванов.

Темида


Абсурдното решение за Пирин


Позицията на КРИБ по отношение на “зелените ” е оповестена седмица, откакто 5-членен състав на Върховния административен съд одобри жалбите на “зелените ” и анулира измененията в настоящия План за ръководство на Национален парк “Пирин ”. Корекциите бяха признати от Министерския съвет (МС) на 28 декември 2017 година. С тях се позволяваше построяването на втори кабинков въжен превоз в ски зона “Банско ”, както и развиването на зимния туризъм в цялата страна. Един от главните претекстове на магистратите е, че е нарушен член 21 от Закона за предпазените територии, макар че в предходни години по аналогични проблеми правосъдните сформира са отхвърляли жалбите на “еколозите ”.

Заради това несъгласие “Труд ” потърси за коментар адвокати от водещи български и европейски адвокатски фирми. Те са безапелационни, че претекстовете на магистратите за анулация на решението на Министерски съвет са лишени от правна логичност. Експертният прочит на претекстовете на Върховен административен съд четете на следващия ден.

Кметът на Банско Георги Икономов пред „ Труд ”: Нека разберем чий интерес пазят „ еколозите “

 Георги Икономов се срещна с непознати специалисти. Георги Икономов се срещна с непознати специалисти.
“Зелените ” организации в България би трябвало да бъдат проверявани, както се прави и с работодателските. В последна сметка дано да разберем най-малко чии ползи съставляват “еколозите ”. Да не се окаже най-после, че става въпрос за интереса на 2-3 фамилии ”, съобщи пред “Труд ” кметът на община Банско Георги Икономов във връзка позицията на КРИБ.

Икономов изясни, че никой не желае да му се стопират вложенията и развиването, само че в България се случвало тъкмо това. “Повечeто от законите са написани по този начин, че да се водят каузи в разнообразни направления в продължение на години. Ако беше записано, че се разрешават лифтове, кой можеше да апелира ”, сподели още кметът.

Днес в курортния град бяха извършени две работни срещи с Британското посолство в България и с маркетингови специалисти от швейцарския курорт Вербие.

Мнения за “Труд ”


Васил Велев, ръководител на АИКБ: Изнудват вложители да заплащат рекет


 02-03-1 Не би трябвало зад оправданието, че се опазва околната среда, да се стопира развиването на стопанската система. Стопира се, или тъй като вложителят отхвърля да заплати рекет на така наречен „ зелени “, или тъй като те към този момент са взели пари от съперниците, с цел да саботират плана. Как тъкмо се опазва природата в Банско със възбраната за втори въжен превоз? Сега хората вместо да употребяват най-екологичния превоз – електрическия, ще се качват с колите си в планината.

Радосвет Радев, ръководител на БСК: Проблемът е в некадърните закони


 02-03-2 От цялостното безсрамие по време на социализма към екологичните правила в този момент отиваме в другата прекаленост – бизнесът да страда от неуместни еконорми. Проблемът не е в решението на Върховния административен съд за Банско, а в некадърните закони. Защото в Австрия точно правната норма разрешава там да има толкоз доста писти. Сега се заприказва за смяна в закона, само че тя трябваше да стане от дълго време. Номер едно сме по произвеждане на ски, само че къде ще ги караме.

Евродепутатът Ангел Джамбазки: „ Зелените “ са нездравословни за България


 02-03-3 Позицията на КРИБ е разумна и навременна, даже е много дипломатична. Така наречените “еколози ” в никакъв случай не са стъпвали в планина. Това е една шепа от съпрузи, родственици, които работят за непознати ползи и са нездравословни за българската стопанска система. Тяхната работа е да получават задгранични грантове, с цел да пречат на развиването на България. Спряха инвестицията в Трън и в този момент това, което се случва там, е че ромите секат гората. Това ли е екологично.

Работодателите оферират


Работникът да заплаща 50% от осигуровките си


Искат Национален осигурителен институт да покрива и първите три дни болнични

 Плащането на осигуровките сред компаниите и служащите да бъде разпределено поравно, оферират работодателите. Плащането на осигуровките сред компаниите и служащите да бъде разпределено поравно, оферират работодателите.
Работниците да заплащат 50% от осигуровките си, предложиха единомислещо работодателските организации КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. В момента разпределението на осигурителните вноски сред работодателя и служителя е 60:40. Бизнесът желае разпределението на вноските с служащите да бъде поравно, което значи хората да заплащат повече за осигуровки. А с цел да не бъдат понижени сумите, които хората получават чисто, компаниите може да вдигнат заплатите. Другата концепция на работодателите е в трудовия контракт да бъдат включени всички осигуровки и налога върху приходите за съответния служащ, с което размерът на междинната заплата ще бъде нараснал за статистически цели.

Редуциране на данъчната тежест за бизнеса остава приоритет на работодателите, като съгласно тях е нужна анулация на налога върху дивидентите на фирмите и понижаване от 15% на 10% на данъка върху приходите на едноличните търговци. Работодателите се надяват тази година да е последната, в която компаниите заплащат първите три дни болнични на чиновниците си.

АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП желаят и обещаното им електронното държавно управление. Именно непрекъснатото отсрочване на тази стъпка съгласно работодателите е една от главните аргументи вложителите да не идват в България. „ Българското ръководство и българската стопанска система не престават да са мощно офлайн ”, съобщи ръководителят на БСК Радосвет Радев. Остават и настояванията им за среща с приема Бойко Борисов за разрешаване на казуса със скъпия ток за предприятията. Бизнесът упорства и за промяна в енергетиката. След предложенията на работодателите е и листване на държавните енергийни сдружения на Българска фондова борса, както и таксата „ обвързване към обществото “ да бъде плащана и от експортьорите на ток.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР