Природозащитни организации, част от коалиция За да остане природа в

...
Природозащитни организации, част от коалиция За да остане природа в
Коментари Харесай

Природозащитници искат Радев да наложи частично вето на промените в Закона за горите


Природозащитни организации, част от коалиция „ За да остане природа в България “, приканиха президента Румен Радев да наложи отчасти несъгласие на измененията в Закона за горите, приети на второ четене от Народното събрание на 27 януари 2023 година Те се събраха тази заран на флашмоб пред президентството, където с издигнати в ръката рисунки на дървета направиха малко показване на следствията от изсичането на дървета от хората. Един от присъстващите беше показан като секач с резачка за дърва в ръката.

Останаха доста притеснителни ремонти, които разрешават на изпълнителната власт да прави всевъзможни неоправдани сечи, сподели за Българска телеграфна агенция Добромир Добринов, член на „ WWF България “. По думите му се е дала независимост за елементарно легализиране на противозаконни сечи.

Според обединението „ За да остане природа в България “ признатите промени, свързани с въвеждане на “план-извлечение ”, основават успореден механизъм за изменение на горскостопанските проекти, само че без наложителното вземане предвид с данните от инвентаризацията на горите и без публични разисквания. С посочените промени в закона се вкарват нови понятия, като “принудителни сечи ”, “насоки на стопанисване ”, като не са дадени законови дефиниции на тези понятия и това оставя необятна врата за свободни тълкования от изпълнителната власт и заинтригувани лица, смятат природозащитниците.



Сред присъстващите на флашмоба беше и депутатът от „ Продължаваме Промяната “ Александър Дунчев, който е внесъл искане за отчасти несъгласие на признатите промени, което се поддържа от коалиция „ За да остане природа в България “.

„ Това е несъгласие за лицемерието на всички депутати, които гласоподаваха тези лобистки ремонти “, съобщи пред публицисти Александър Дунчев.

Миналата седмица Народното събрание одобри на второ четене измененията в Закона за горите. Окончателните текстове сплотиха в себе си елементи от трите в началото импортирани законопроекта – на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от „ Българска социалистическа партия за България “ и Иван Христанов от „ Продължаваме промяната “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР