Природозащитната организация Зелени Балкани обяви с отворено събитие в социалните

...
Природозащитната организация Зелени Балкани обяви с отворено събитие в социалните
Коментари Харесай

След лешояди и щъркели "Зелени Балкани" пускат в първи полет оше птици утре

Природозащитната организация " Зелени Балкани " разгласи с отворено събитие в обществените мрежи, че ще организира своето обичайно освобождение на птици на следващия ден, 21 август, от 17 ч. край Кремиковския манастир. Заедно със свои поддръжници и доброволци специалистите на сдружението ще проследят първия полет на млади керкенези и мишелови, излюпени и отгледани в Спасителния център на " Зелени Балкани " през тази година.

Спасителният център за диви животни в Стара Загора оказва помощ за опазването на застрашени от изгубване скотски типове, като ползва метода еx situ, или " отвън естествената " среда. Този способ включва оказване на първа помощ, лекуване и рехабилитация на диви животни, които са потърпевши, и реализира стратегии за размножаване на редки типове като лешояди и адаптирането им за живот в природата.

Центърът на " Зелени Балкани "

Идеята за основаване на профилирана клиника за потърпевши диви животни поражда в интервала 1990 – 1993 година от симпатизанти и създатели на " Зелени Балкани ". По късно в интервала 1994-1995 година центърът е към този момент факт и се развива като профилирано звено от активността на " Зелени Балкани ", обвързвано с рехабилитация, лекуване, възобновяване и връщане в природата на бедстващи, редки, и застрашени от изгубване диви животни.

Към момента Спасителният център има повърхност от 6300 кв.м с построени повече от 50 уреди за рехабилитация, лекуване, размножаване и развъждане на редки типове - 1100 кв.м. волиери (оградени пространства за пригаждане към свободен живот), ветеринарна лечебница, обслужващи пространства, места за възстановителна терапия.

Базата и първичните уреди е предоставена от Техникума по ветеринарна медицина - Стара Загора и от Тракийски университет – Стара Загора. В построяването и развиването на центъра са включени повече от 250 доброволни сътрудници на " Зелени Балкани " от цялата страна. Специализираната ветеринарна помощ се реализира със съдействието на частни ветеринарни клиники " Д-р Цеков " и на Тракийския университет. Центърът има статут на формален Спасителен център, спомагащ на Министерството на околната среда и водите по използване на Закона за биологичното многообразие.

Освобождаването на птици

Миналата година при годишното си освобождение на птици през август " Зелени Балкани " са пуснали в първи полет измежду природата 13 керкенеза от волиерите на Спасителния център в Стара Загора. Тези освободени птици са били млади, излюпени в центъра, или отгледани от двойки приемни родители в него, както и лекувани птици след рехабилитация.

Сдружението има и периодически освобождавания на птици, които са подготвени за полет в независимост. Така да вземем за пример единствено през последния месец " Зелени Балкани " реализираха няколко пускания на независимост на птици, излекувани или отгледани от Спасителния център в Стара Загора.

В началото на месеца бяха освободени птици от редките типове египетски и черен лешояд, за чието връщане в природата на България от " Зелени Балкани " работят от години дружно със свои интернационалните и български сътрудници.

На 8 август три млади египетски лешояда, излюпени в мрежата на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (EAZA) и Спасителен център за диви животни на " Зелени Балкан " са настанени в особено приспособено за задачата изкуствено гнездо, а още едно малко е било сложено в диво гнездо с приемни родители наоколо до Маджарово .

На 6 август два млади черни лешояда са били настанени в изкуствено гнездо в Котленска планина. Птиците са обезпечени от Програма за размножаване на черният лешояд (EBV EEP) и са дарени на България от белгийския зоопарк Planckendaelи френския зоопарк Parc des Oiseaux. Двата лешояда са мъжки, на възраст към 3 месеца, излюпени тази година и са предопределени да подкрепят завръщането на типа в България

Само преди дни се състоя второто за 2019 година освобождение на млади бели щъркели от Спасителния център на " Зелени Балкани " за тази година . При него 21 щъркела са пуснати на независимост край язовира на старозагорското село Опан, където има удобна среда за оцеляването им . В центъра се одобряват бели щъркели, които по разнообразни аргументи са попаднали в неволя - изпадане от гнездото, токов удар и запалване на гнездото, неподходящи атмосферни въздействия върху птиците, заплитане във въже, бракониерство или пострадване от хора. Птиците се лекуват, възвръщат и отглеждат досега, в който лекуващите ги преценяват, че птиците могат независимо да обезпечават храната си. Така те ще могат да заякнат и да мигрират в края на лятото.

Преди седмица са освободени и четири ливадни блатарчета, отгледани в Спасителния център на " Зелени Балкани ". За тях сдружението е употребило специфична адаптационна волиера (хак), която е сложена на земята и имитира естественото местообитание на този тип птици – нивите с пшенични насаждения. Тези птици са били избавени от служащи на полето.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (130)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР