Природозащитната организация WWF и Интерпол обединяват усилия в борбата с

...
Природозащитната организация WWF и Интерпол обединяват усилия в борбата с
Коментари Харесай

WWF и Интерпол обединяват усилия в борбата с престъпленията в горите

Природозащитната организация WWF и Интерпол сплотяват старания в битката с закононарушенията в горите, оповестиха от природозащитната организация.

Опитът демонстрира, че ограничението на закононарушенията против околната среда не може да стане единствено с въвеждането на законодателни ограничения и наказания при спорадични инспекции от страна на виновните управляващи. За да са сполучливи ограниченията, се постанова схващане и присъединяване от цялото общество.

Партньори по плана са: WWF Дунавско-Карпатска стратегия, WWF-Германия, Интерпол, WWF-Румъния, WWF-Франция, WWF-Белгия, WWF-ЕПО и WWF-България. В Белгия и Франция образованието ще се концентрира върху системи за следене на продукцията. Франция и Белгия са типични страни-потребители, които внасят артикули през комплицирани посреднически вериги от страни с по-висок риск като Африка или Китай. Продуктите постоянно се внасят посредством огромни и не лесни за надзор пристанища. В Румъния, България, Словакия и Украйна планът ще се концентрира върху противозаконната сеч в границите на Европейски Съюз и върху трансграничните горски закононарушения.

В съдействие с Интерпол, WWF стартира работа по построяването мрежа от заинтригувани страни за по-ефективно противопоставяне на закононарушенията в горския бранш. Основна роля в тях ще играе обединяването на експертния опит на Интерпол в региона на правоприлагането с практическия опит на WWF в опазването на горите. Проектът включва действия по продан на информация, повишение на осведомеността, създаване на потенциал на гражданските организации, работещи по тематиките с противозаконните действия в горите, както и на виновните държавни институции. WWF цели също и да трансформира гражданското общество в благонадежден сътрудник на управляващите в битката с противозаконния дърводобив.

Незаконните действия в горите са опасност в страните от Дунавско-Карпатския район, измежду които и България. Те освен заплашват локалните стопански системи, само че и излагат на риск огромна част от последните остарели гори в Източна Европа. Чрез корупционни практики, измами и подправяне на документи незаконно добитата дървесина все по-често прониква на пазара за дървен материал. Поради избягването на разноски като заплащане на налози, лицензи и разрешителни, нерегламентирана дървесина наводнява пазара, подбива цените и води до големи загуби за фирмите, които се стремят да създават дървен материал в границите на закона.

Според разбора на WWF по отношение на противозаконния дърводобив, годишният размер на противозаконната сеч в България доближава 2.4-2.7 млн. плътни куб. м. или сред една четвър и една трета от общия рандеман. Основните противозаконни действия са свързани с отрязване на дървета без марка, осъществяване на сечи без разрешително, превозване на дървесина без съответния документ, както и манипулиране на количеството на добития материал. Годишно посредством противозаконния рандеман на дървесина сивият бранш в горското стопанство генерира скрити доходи от към 150 млн. лв.. В допълнение към тези финансови загуби, вследствие на преексплоатация горите не могат да извършват дейно своите индустриални, водоохранни и природозащитни функционалности. Така с изключение на, че ощетяват държавния бюджет, назаконните сечи лишават дълготрайно цели региони от гора и питейна вода.

„ Негативната наклонност у нас продължава, а това слага под въпрос успеваемостта на подхванатите от страната ограничения за понижаване на противозаконния дърводобив. За задачата са нужни обединени старания в бранша и построяването на интегрирана мрежа за продан на информация, завишаване на контрола и прозрачността “, разяснява Нели Дончева, началник на процедура „ Гори “ във WWF.

През 2013-а Европейският съюз одобри Регламент за дървения материал (EUTR) с амбициозната цел да постави завършек на противозаконния дърводобив и търговия с дървесни артикули. Въпреки това, пропуските в използването му от страна на държавите-членки попречват действителна смяна в порочната процедура. За това има редица аргументи, измежду които ниски заплати на чиновниците в правоприлагащите органи, незадълбочено образование, неприятно съоръжение, дефицит на личен състав и нищожен бюджет. Ситуацията се утежнява в допълнение от ширещите се беднотия, корупция и проведена престъпност в страните от Дунавско-Карпатския район.

В резултат публичната настройка против противозаконната сеч нараства. Тя е водена от разбирането, че това е закононарушение освен против околната среда, само че и против националната стопанска система и затова оказва отрицателен резултат върху джоба на хората.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР