Природозащитната организация Световен фонд за дивата природа WWF спаси едно

...
Природозащитната организация Световен фонд за дивата природа WWF спаси едно
Коментари Харесай

Спасиха осиротяло мече в Софийско СНИМКИ

Природозащитната организация Световен фонд за дивата природа WWF избави едно от две осиротяли мечета в софийското село Крушовица, област Елин Пелин. През последния месец мечетата всекидневно биваха забелязвани да се скитат край селото. Те са били привлечени от хранилка за диви животни.

Сирачетата мечета за пръв път са били видяни в края на септември край хранилка, оставена за диви животни. Оттогава локалните ги виждали всеки ден, най-вече по мрачно. Местната ловна дружинка и кметският наместник на Крушовица Нели Николова-Паскова изпратили сигнал до Регионалната ревизия по околна среда и води, които на собствен ред се обръщат за подпомагане към WWF България.

Очевидно е, че двете останали сами без майка в гората и търсят в хранилките за дивеч опция да оцелеят, пишат от WWF в обществените мрежи. Според природозащитническата организация лутането на самотните мечета би могло да докара до проблематична обстановка и по тази причина взели ограничения.



Те сложили профилирани клопки за улов и фотокапани за непрекъснато наблюдаване, с цел да бъдат локализирани мечетата.

" Доста бързо едното мече беше снимано от фотокапан. А през нощта на 21 против 22 октомври експертите Владимир Тодоров и Никола Дойкин сполучливо го уловиха! Операцията протече с помощ от ловци от локалната дружинка. Мечето е родено при започване на тази година и е женско ", написаха от WWF в обществените мрежи.

Малкото мече е било превозено до парка за мечки на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ в Белица, където ще остане краткотрайно. Предстои отвеждането му в Специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки " Арктурос " в Гърция, където към този момент чакат двете сирачета. Там мечетата ще може да укрепнат и да се научат да оцеляват в дивата природа, твърдят от WWF.

Второто мече към момента не е уловено, само че когато това стане, с него ще се действа по същия метод. Необходимо е обаче да се обезпечат средства за престоя и рехабилитацията на мечетата в Гърция.

Природозащитната организация събира дарения за средства за превоз и престой на мечето в Специализирания център за рехабилитация в Гърция. " Така има късмет да оцелее и да се научи да бъде същинска мечка ", пишат от WWF.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР