Природозащитната организация от година и половина работи за справедлив преход

...
Природозащитната организация от година и половина работи за справедлив преход
Коментари Харесай

WWF предлага алтернативи за въгледобивните райони в България

Природозащитната организация от година и половина работи за обективен преход в Перник и Бобов дол. Амбициозната европейска политика в региона на климата има за цел последователно да приключи производството на електрическа енергия, основаващо се на изкопаеми горива, преди 2050 година. Това постанова основаването на изчерпателен метод за обективен преход във всичките 41 въглищни райони на Европа. Той би трябвало да предложи съответни други възможности, които да понижат отрицателните последствия за локалните общности и работещите във въгледобивния бранш и ТЕЦ-те, захранвани от въглища. В същото време от него се чака да подкрепи структурната смяна към устойчива локална стопанска система и справяне с нанесените последствия от десетилетията натоварен рандеман и замърсяване на околната среда.

„ Природозащитната организация WWF към този момент година и половина работи за полагане основите на обективен преход у нас. За да бъде сполучлив обаче, този план би трябвало да инициира сериозен и изчерпателен интерес у всички заинтригувани страни – от синдикати и представители на гражданския бранш и бизнеса, до локалните, националните и европейските институции, “ споделя Георги Стефанов, основен специалист „ Климат и Енергия “ към WWF.

За тази цел WWF организира поредност от междуинституционални кръгли маси, на които бяха разисквани опциите и провокациите пред справедливия преход в Югозападна България – където огромна част от стопанската система обичайно е подвластна от въгледобива. Отварянето на обществен спор сложи началото на градивен разговор сред представители на всички основни браншове. Чрез своите конгреси природозащитната организация ангажира представители на най-високо равнище от Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, Министерството на труда и обществената политика, Българска стопанска камара, Конфедерацията на труда „ Подкрепа “, КНСБ и Националното съдружие на общините, а също и специалисти от Европейския синдикален институт и Европейската бизнес конфедерация.

Освен това дружно с екип учени от Софийския университет WWF създаде план-концепция за основаването на нови стопански действия в Югозападна България след окончателното закриване на въгледобивната промишленост. Планът, който предлага три сюжета за развиване, се базира на конкуретните преимущества на района.

Целите на справедливия преход надалеч надвишават границите на страната ни и затова WWF България работи тясно с сътрудници от Германия, Полша и Гърция. В тази връзка специалисти от природозащитната организация посрещнаха високопоставени представители от тези страни и ги срещнаха със обстановката в Югозападна България. В региона на Перник интернационалната делегация посети Топлоелектрическа централа „ Република “ и рудник „ Бела вода “, а с партньорството на община Перник организира и обществена среща със заинтригуваните страни.

В Бобов дол, където последните подземни мини бяха закрити в края на 2018 година без задоволителни стопански други възможности за техните чиновници, участниците посетиха новоизградената слънчева лаборатория в постройката на някогашния минен колеж, както и сполучливо работещо шивашко дружество, учредено в сърцето на някогашна мина. Освен това гостите се срещнаха и с най-масовата земеделска просвета в региона – черешовите дървета, развъждането на които загатва за голям капацитет за вторични стопански действия с по-висока добавена стойност.

Визитата беше част от поредицата от пътувания за обмяна на опит и шерване на положителни практики, в които всяка от страните е ротационен хазаин. Представители на WWF България към този момент пътуваха до Рур, Германия и до Козани, Гърция. Последното посещаване е планувано за края на ноември и ще се състои в полския въгледобивен регион Силезия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР