Природонаучният музей в Бургас ще отвори врати обновен на 19

...
Природонаучният музей в Бургас ще отвори врати обновен на 19
Коментари Харесай

Откриват обновения Природонаучен музей в Бургас

Природонаучният музей в Бургас ще отвори порти освежен на 19 март /понеделник/ от 13.00 часа. Всички гости могат да прегледат обогатената музейна експозиция още в първия й работен ден от 13.30 до 17.00 часа изцяло гратис.

Сградата, в която се обитава Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас, се намира на улица “Константин Фотинов” № 30 и е монумент на културата. Точно преди две години обичаният музей на бургаските деца бе затворен за главен ремонт.

Ремонтните действия се направиха по план, финансиран от стратегия “Красива България” на Министерството на труда и обществената политика и от бюджета на Община Бургас, оповестиха от локалната администрация.

Фасадата на постройката и всички декоративни детайли по нея са възобновени и пребоядисани. Извършена е цялостна замяна на покрива, дренаж за отбрана на постройката от подпочвени води, сменена е цялостната ел. апаратура и остарялото осветяване с енергоспестяващо. Изградена е нова пожароизвестителна апаратура за оптимално предотвратяване на културните полезности, съхранявани във фондовете на музея. На външните стени е сложена топлоизолация, а остарялата дограма е сменена с нова.

Една от изненадите за дребни и огромни ще бъде нова витрина, която още от вратата притегля погледа на посетителите. В нея са ситуирани 3D експонати в действителен размер на четирите типа бозайници, които се срещат в Черно море – афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена.

Диорама /умален макет на действително съществуваща местност/ в приземния етаж на музея демонстрира образно по какъв начин се образуват и нарастват минералите и кристалите подземен. Тя е построена с калцитните друзи /кристали, сраснали в единия край в обща основа и завършени единствено откъм другия край/, които са намирани в затворените към този момент Бургаски медни мини.

Акцентът върху минералното благосъстояние и биоразнообразие на Южното Черноморие е непокътнат, само че експонатите са допълнени от 4 интерактивни тъч скрийн /сензорни/ екрани, които дават на посетителите опция да получат спомагателни изображения и забавна информация за тях.

Музейните витрини са актуализирани като са съобразени с всички модерни условия за по-добро предпазване на експонатите и тяхното показване. Експозицията е допълнена с нови изображения и двуезични текстове.

Сградата на улица “Константин Фотинов” 30 е издигната през 1896 година за фамилията на бургаския лекар Куцодимитрос. Тя е проектирана за модерния по това време неокласицизъм.

През годините е била жилище, учебно заведение и педагогическа гимназия. Обособена е за потребностите на Природонаучния музей при започване на 80-те години на предишния век, когато е оповестена за недвижима културна полезност от локално значение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР