Природният резерват Сребърна е сред магнетичните места в България, които

...
Природният резерват Сребърна е сред магнетичните места в България, които
Коментари Харесай

Пеликани и мед от диня - топ атракциите в Сребърна

Природният резерват " Сребърна " е измежду магнетичните места в България, които са прелестни през всички сезони на годината. Намира се на 2 км от Дунав и на 16 км западно от Силистра и попада на основното миграционно трасе на прелетни птици сред Европа и Африка, наречено Via Pontica. Резерватът обгръща езерото Сребърна и покрайнините му - към 660 хектара охраняема повърхност и буферна зона от към 540 хектара. „ Сребърна “, която е обект на международното завещание на ЮНЕСКО, е оповестена за резерват през 1948 година

Езерото и мястото към него е парадайс за близо 140 растения, част от които са застрашени от изгубване, 40 типа бозайници, 11 типа влечуги, 10 типа земноводни и 24 типа риби. Основен растителен тип е тръстиката. Растат също водни лилии, блатно кокиче, папур и други Птичият свят е извънредно богат с редки и скъпи представители на националния и международния генетичен фонд - водоплаващи птици, къдроглав пеликан, диви гъски, блестящи ибиси, лопатари, диви патици и други. Мястото е единственото обичайно в България гнездово находище на огромна бяла чапла. Там живеят и видра, ондатра - позната още като мускусен плъх, езерен рак, елементарна костенурка, воден плъх и други

Разстоянието от Пловдив до Силистра е 405 км при маршрут Пловдив-Сливен-Шумен-Силистра. На западния бряг на езерото е ситуирано село Сребърна, на което е кръстен резерватът, а за името се носят митове. Местните описват, че който се изкачи на възвишението до езерото, на лунна светлина водата наподобява като излята от сребро. Според друго вярване името на Сребърна идва от легендата за кан Сребрун, който по времето на кан Аспарух разположил своя стан край езерото на мястото на днешна Сребърна. Трета легенда споделя за заровена

лодка, цялостна със сребро,

по крайбрежията на блатото. Част от биосферен резерват " Сребърна " е природо-научният музей. Той има експозиция от препарирани жители на екосистемата. От музея може да се следят всички птици. Поставена е видеокамера в сърцето на блатото, където гнездят пеликаните, и посредством видеовръзка картината и звуците се предават на екран в музея. Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са издигнати беседки за почивка и наблюдателни площадки, откъдето може да се следят птиците. Част от комплекса е и екологичната станция на Българска академия на науките.

Запазен кулинарен патент на село Сребърна е медът от любеница и така наречен маджун от захарна метла, рецептите за които се предават от потомство на потомство. „ Проблемът е, че ние остаряваме, а на младите не им се прави, тъй като работата е доста трудоемка. " Това изясни Димитрина Симова пред медии от Асоциацията на селскостопанските публицисти в България. Представители на браншовата колегия бяха измежду гостите на кулинарния фестивал " Гозбите на Добруджа ", който тази година се организира в село Сребърна за шести път.

Като обичайни производители на пшеница и царевица, локалните хора бяха наредили в центъра на селото софри с домашно приготвени хлябове, преплетени погачи, баници със сирене, локум, лопуш - братовчед на спанака. Имаше също лучена яхния със сини сливи, кирда (тестено ядене със сирене), ошав от пресни кайсии, мамалига от царевично брашно и други присъщи добруджански печива с булгур, ориз и месо от петел.

Кметът на село Сребърна Георги Иванов, който кара трети мандат като самостоятелен, също се

изяви като началник готвач.

Лично подготви котел с бабин кебап и почерпи гостите. Той следеше изкъсо и процеса на печене на чеверме на агне и прасе, а по-късно запретна ръкавите на ризата си и самичък ги разфасова на порции.

Обезлюдяването на селото е осезаемо, като популацията прогресивно понижава. През последното броене през 2011 година броят на жителите е бил 655, а за съпоставяне през 1992 година - 1108. От информация още по-назад във времето виждаме, че пикът е бил през 1946 година, когато там са живели 2259 души.

Любопитна детайлност е, че преди няколко години в село Сребърна са се открили 5 задгранични фамилии. Новоселците са напуснали родните си места в Англия, Ирландия, Румъния и Холандия и са решили да изкарат старините си в България.

Иначе главният занаят на локалните е туризъм, поддържан главно поради биосферния резерват и земеделието, с превес на зърнено-житни култури и овощни градини от кайсии, които в този регион на Златна Добруджа се развиват най-добре от всички елементи на страната. Районът е известен и с ловния си туризъм - желан е за

лов на диви свине,

чакали, лисици и различен дивеч. Ако човек замръкне в селото, има къде да отседне. На разположение са два хотела и 4-5 къщи за посетители. Легловата база е за 50 души, а през уикендите постоянно се цялостни с туристи от България и чужбина. Затова е добре да се направи предварителна резервация.

През лятото има и други благоприятни условия. Къмпинг Сребърна се намира покрай едноименното село, в региона на Силистра. Може да одобри 100 каравани и палатки. Разполага със санитарни възли, течаща вода, детска площадка и волейболно игрище.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР