Природният газ за страната ни може да е най-малко с

...
Природният газ за страната ни може да е най-малко с
Коментари Харесай

Васко Начев: Газът за България би могъл да струва поне с 20 % по-евтино

”Природният газ за страната ни може да е минимум с 20 % по-евтин, в случай че бъде преразгледана формулата, по която се образува цената му и която е залегнала в дълготрайния ни контракт за доставка на синьо гориво от съветската корпорация “Газпром ”. Това изказване на анализатора на Атлантическия съвет в България Васко Начев идва на фона на прогнозата на “Булгаргаз ” за минимално поевтиняване на газа от Нова година, както и на почналата регистрация на възможните купувачи, които биха взели участие в новосъздаващата се газова борса.
„ Една от аргументите България да употребява безценен газ е дълготрайният контракт. Тук е моментът да кажем, че 3 декември е крайният период за предоговаряне на този дълготраен контракт. Нямам никаква концепция дали от „ Булгаргаз “ ще посмеят да изискат смяна на формулата, по която става оценката, или като небогати „ гаврошовци “ ще се надяват на подаяния от страна на „ Газпром “.

" Това, което в този момент ще бъде контрактувано, ще бъде годно до 2022 година Да се молим и да чакаме, че „ Газпром “ ще благоволи да ни понижи цената по линия на славянство, приятелство и така нататък Трябва доста огромна доза доверчивост, с цел да считаме, че това ще се случи “, разяснява той в изявление за предаването " Преди всички " на БНР.

„ Някой си фантазира, че може да назова това борса. Няма нищо общо с един действителен пазар на природен газ “, счита Начев по отношение на новосъздаващата се газова борса. Причините са, че газ ще предлага единствено „ Булгаргаз “, количествата ще са минимални, а огромните консуматори към този момент няма да вземат участие.

Анализаторът е на мнение, че няма да има по-високи цени на борсата от сегашните, обявявани от „ Булгаргаз “.

Начев е безапелационен, че казусът от 2009 година в никакъв случай повече няма да се повтори: „ Такъв вид със прекъсването на газа през Украйна е единствено в областта на фантазиите на шепа хора. Включително договарящите от съветска страна спекулират с това. Имаме задоволително благоприятни условия за доставка на газ отвън тези количества, които получаваме през Украйна, счита специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР