Природният газ в Европа поскъпва с над 7% към 136

...
Природният газ в Европа поскъпва с над 7% към 136
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва към 137 евро за мегаватчас заради опасения за руските доставки

Природният газ в Европа нараства с над 7% към 136 евро за мегаватчас (MWh) предвид на опасения за по-нататъшно понижаване и даже прекъсване на съветските газови доставки, което слага под въпрос способността на запълване на газовите складове в Европейски Съюз преди началото на зимния отоплителен сезон.

Преди седмица " Газпром " стартира да лимитира огромна част от доставките си за Германия през " Сверен поток 1 " и за Италия, като към днешна дата общият брой на засегнатите страни членки на Европейски Съюз от понижените съветски доставки доближи 12.

В резултат на това през днешния ден Германия задейства втората фаза от своя триетапен проект при газови рецесии, който включва по-строг мониторинг на пазара и повторното активиране на въглищните централи.

Освен това се чака в Европейски Съюз има упования за лимитирано приемане на полутечен природен газ от Съединени американски щати до края на 2022 година, заради ремонтни действия на основен експортен терминал в Тексас, откакто той беше развален от детонация и последвал я пожар.

В допълнение към възходящите опасности, газопроводът " Турски поток “ беше затворен за поддръжка и профилактика до края на месеца, до момента в който потоците от Норвегия, вторият по величина снабдител в Европа, също понижиха заради щета на компресор.

Всичко това способства за повишаване на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с над 7% към 137 $ за барел към 14.00 часа българско време, отправяйки взор към неотдавнашния двумесечен връх от 149 евро за MWh, доближат на 16-и юни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР