Природният газ през октомври ще струва 94.54 лв./МВтч без данъци

...
Природният газ през октомври ще струва 94.54 лв./МВтч без данъци
Коментари Харесай

Газът поскъпва с 36.2%. Ще внасяме повече от по-евтиния азерски газ

Природният газ през октомври ще коства 94.54 лева./МВтч без налози и такси, което е растеж от 36.22 на 100 по отношение на настоящата през септември цена от 69.40 лева Това реши в петък Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която утвърди поисканата от държавния газов снабдител " Булгаргаз " цена. Тя се разграничава значително от към този момент декларираната преди двайсет дни 80.28 лева./МВтч, само че растежът е разследване от рекордните ценови равнища на европейските тържища в последната седмица.

Междувременно изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов изясни пред публицисти за какво е това фрапантно нарастване и какви ограничения е взела компанията за застраховане на сигурността на доставките през зимата. Според него наклонността за растеж на стойностите на газовите тържища остава и даже е допустимо през зимата да има дефицит на суровина на европейските пазари, само че това не се отнася за България, където хранилището в Чирен разполага с количества до края на март. Освен това от тази заран " Булгаргаз " е нараснал доставките на азерски газ, който е по-евтин от съветския, само че Павлов не се ангажира с прогнози дали това ще се отрази удобно върху цените за ноември.

В Европа 100 евро, у нас – 48.38 евро

Въпреки нарастването от 36.22 на 100 от октомври, газът у нас е с 26-30 на 100 по-евтин по отношение на цените на европейските пазари, сподели шефът на " Булгаргаз ". По думите му от началото на повишаването на газа в Европа, у нас равнищата с към 20% по-ниски. Досега българските консуматори – от началото на 2021 година - са платили със 180 млн. лева по-малко по отношение на това, в случай че цените бяха формирани единствено по пазарни съставни елементи. Цялата планирана изгода до края на годината се пресмята на 573 млн. лева и тя напълно е пренеса към потребителите, сподели Павлов.

" Днес цената на европейските пазари е 100 евро за мегаватчас, у нас е 48.38 евро. В България са обезпечени доставките. За есенно-зимния сезон в газохранилището в Чирен " Булгаргаз " е нагнетил с 11 на 100 повече количества ", разгласи Павлов. По думите му, на фона на десетки търговци на газ у нас и свободен пазар, държавният снабдител се радва на огромен интерес и доста поръчки за контракти.

" Има опасения, че нагнетените количества в Европа няма да доближат за покриване на пиковото ползване през зимата, само че у нас те са обезпечени. Затова още през май предлагаме контракти на клиентите си – газът е особена стока, би трябвало да се договорят освен цени, само че и трасета ", означи Павлов. Той добави, че настоящето повишаване на газа е можело да бъде по-малко, в случай че беше пусната в употреба газовата връзка с Гърция.

По-малък растеж, в случай че работеше връзката с Гърция

Газовата връзка с Гърция бе планувана да проработи предходната есен, само че градежът ѝ се забави и по последни данни ще влезе в деяние в края на юни 2022 година Тъй като азерските 1 милиарда куб. м газ годишно са контрактувани да влизат през този интерконектор – на към момента неработещата точка Комотини, се наложи " Булгаргаз " да договаря с азерската СОКАР за смяна на точката на вход, а от гръцкият оператор да купува потенциал за принос до пункта Кулата-Сидирокастро, откъдето ще влизат азерските размери до края на юни 2022 година Освен това закупеният потенциал от гръцката мрежа е прекъсваем и тамошният оператор когато реши, може да стопира преноса.

Това принуждава " Булгаргаз " да търси незабавно заместващи скъпи количества от Гърция или Румъния, с цел да обезпечи клиентите си и да не изпадне в дисбаланс по отношение на българския газов оператор " Булгартрансгаз ". Заедно с разноските за транспорт, това се придвижва непосредствено върху цената за българския пазар, изясни Павлов.

Той не се ангажира какво е отражението на тези разноски върху цената на газа. Но означи, че в случай че е работела газовата връзка, " Булгаргаз " щеше да може да внася целия 1 милиарда куб. м по-евтино, а самата суровина също е по-евтина, тъй като ценообразуването по нея е единствено по петролна съставния елемент. Петролът е поскъпнал много по-малко от газа, който в петък удари цена от 1199 $ за 1000 куб. м на борсата TTF в Нидерландия, към която е вързана и част от цената на съветския газ за България. Павлов отхвърли да каже и какви количества азерски газ са импортирани у нас от началото на 2021 година, базирайки се на комерсиална загадка. Заяви, че от 1 октомври със СОКОР е контрактувано те да бъдат увеличени, само че не сподели с какъв брой.

Увеличаване на азерския газ

По неофициална информация за първото деветмесечие на 2021 година " Булгаргаз " е внесла 225 млн. куб. м азерски газ. Изчисления на специалисти за закупения допълнително от сдружението потенциал за транспорт в Гърция сочат, че растежът на количествата ще е до близо 250 млн. куб. м от 1 октомври 2021 година до края на юни 2022 година

От " Булгаргаз " обаче споделиха, че ще е повече, само че количествата зависят и от опцията на доставчика СОКАР да обезпечи размери по особеното трасе.

Павлов изясни по-ниските у нас цени по отношение на европейския пазар, точно с изцяло вързаните с петрола цени на СОКАР и по-голямата нефтена съставния елемент в контракта с " Газпром ". " В Европа 90 % от договорите за доставка са напълно по борсови котировки, а у нас моделът на ценообразуването е хибриден... А преди две години търпяхме упреци, поради стопроцентата обязаност с петролните цени ", означи газовият началник.

Нови договаряния с " Газпром ", както и с LNG снабдители

В отговор на въпрос той уточни, че сдружението му към този момент се готви за договаряния с " Газпром " по отношение на доставките след 31 декември 2022 година, когато изтича сегашният контракт. Отказа да разяснява какъв период на новия контракт ще се търси, дали " Булгаргаз " ще желае промени в договора и във формулата за ценообразуване и за какви количества ще се договаря.

Павлов уточни също, че компанията му към този момент води диалози с евентуални снабдители на полутечен газ, който да бъде разтоварван на бъдещия терминал в Александруполис, в който " Булгартрансгаз " държи 20 на 100, а " Булгаргаз " и резервирал потенциал от 500 млн. куб. м годишно.

Шефът на държавния снабдител разяснява още, че растежът на цените на газа в Европа се дължи освен на икономическия напредък на страните измежду Covid-пандемияjd, само че и на това, че доставчиците на суровина не желаят да дават над контрактуваните количества, а втечненият газ е предпочел азиатските пазари, където цените са по-високи от европейските. Павлов не се ангажира с прогнози за равнищата на цените в идващите месеци, само че увери, че компанията му поставя всички старания за българския пазар те да запазят преимуществото си от 20 % по отношение на европейските в идващите девет месеца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР