Природният газ от днес поскъпва до 94.54 лв. за мегаватчас,

...
Природният газ от днес поскъпва до 94.54 лв. за мегаватчас,
Коментари Харесай

Цената на природния газ за октомври скача до близо 95 лв.

Природният газ от през днешния ден нараства до 94.54 лева за мегаватчас, реши Комисията за енергийно и водно контролиране откакто държавният газов снабдител изиска повишаване от 36.2%. Цената важи до края на месеца. Само от април до септември цената на газа към този момент се удвои от 33.20 лева./мВтч до 69.4 лева./мВтч.

На брифинг, което е много рядко събитие за " Булгаргаз ", изпълнителният шеф Николай Павлов разгласи, че макар повишаването българските консуматори заплащат с 26-30% по-малко от цените на европейските пазари. Допълни, че през днешния ден на тези пазари цената на газа е достигнала нов връх от 100 евро. Посочи, че за деветте месеца от началото на годината цените на българския пазара са непрекъснато с 20% по-ниски от тези в Европа. Това по негови калкулации демонстрира, че за цялата година потребителите на газ в България като цяло ще платят с над 500 млн. лева по-малко от другите в Европа.

В България пък потребителите са в тази преференциална по отношение на останалите в Европейски Съюз пазари, с помощта на подписаните контракти и микса, който " Булгаргаз " употребява при образуването на цената, изясни Павлов. Увери контрагентите на ръководената от него компания, че контрактуваните от тях количества към юни са подсигурени освен до края на годината, само че и за идната в границите на техните договори.

Допълни, че на фона на изпразнените газови складове в Европа България още веднъж стартира да нагнетява количества в хранилището в Чирен.

Павлов уточни и че газовият пазар е свободен в България, че има разнообразни търговци и всеки може да избира от кого да купува. В същото време обаче " Булгаргаз " била затрупана с поръчки.

Посочи, че целият проблем идва от нарасналото търсене в целия свят поради бързото възобновяване на стопанските системи след началото на пандемията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР