Природният газ може да поевтинее доста повече от сега предвиденото

Природният газ може да поевтинее доста повече от сега предвиденото ...

Газът може да поевтинее доста над 40% от април.


Природният газ може да поевтинее доста повече от сега предвиденото от "Булгаргаз" и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намаление на цената с 40.49 процента от 1 април. Това стана ясно в четвъртък по време на обществено обсъждане в комисията на цената на природния газ през април, следвайки новата формула за образуване на тарифата на синьото гориво, договорена с руската "Газпром", договорена в началото на март.

Причината за очертаващото се допълнително сваляне на цената е в значителния спад на цените на петролните продукти и деривати и на газовите борси, отбелязани в последните 20 дни."Това със сигурност означава допълнително намаление", отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отвърна, че регулаторът ще изиска от държавното дружество актуална информация с данните към 31 март, за да вземе окончателното си решение за цената през следващия месец.

Иванов каза, че засега не може да уточни датата на заседанието за вземане на крайното решение за газовата цена предвид обстоятелствата с мерките срещу разпространението на коронавируса. Вероятно то ще е на 31 март, за да се разгледат допълнителните разчети на "Булгаргаз".

Регулаторът обсъжда публично в продавано онлайн заседание и цените на електрическата и топлинната енергия в резултат от намалението на цената на природния газ. По скайп се включиха директорите на топлофикационните дружества в София, Бургас и Перник, които казаха, че приемат предложеното намаление на цената на газа.

Източник: mediapool.bg