Природният газ е ресурс, с който не разполагаме, и цената

...
Природният газ е ресурс, с който не разполагаме, и цената
Коментари Харесай

Енергийният министър: Поскъпването на газа не зависи от нас

Природният газ е запас, с който не разполагаме, и цената му не зависи от нас . Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка предстоящото повишаване на синьото гориво с близо 14%.

Тя напомни, че цената се дефинира по формула и зависи главно от цената на петрола и курса на щатския $.

Няма политик и няма човек, който да не се тормози от възможни опасности за увеличение на цените на енергийните запаси, тъй като това въздейства директно и на бизнеса, и на битовите консуматори, разяснява министърът пред bTV.

По думите ѝ има опция да бъде предоговорена цената в бъдеще с „ Газпром”.

Енергийният министър удостовери, че НЕК би трябвало да заплати още 32 млн. евро по плана АЕЦ „ Белене” , тъй като това е постановил арбитражният съд. За изплатените на „ Уорли Парсънс” 270 млн. евро по плана Петкова разяснява, че те са изплатени за документи по контракт с НЕК. Без фигурата на проектант на плана не може, а изпълнителя е определен след публично поръчка, посочи тя.

Теменужка Петкова напомни, че до края на октомври би трябвало да е подготвена процедурата за избор на стратегически вложител. Засега ясно изявен интерес от Китайската нуклеарна корпорация, разгласи министърът.

Тя разяснява и информацията, че ще бъдат платени още 1 млн. лева за съветник и разгласи, че няма такова нещо. Ставало въпрос за преконсервация на оборудването за „ Белене”.

С Гинка Върбакова, която изиска, само че не съумя да придобие активите на ЧЕЗ в България, министърката се чула последно за рождения ѝ ден през август – „ чисто човешки” да я поздрави. „ Частната договорка не ме вълнува, нямам нищо общо с този процес”, акцентира Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР