Природният феномен Ел Ниньо, причинените от човека климатични промени, упорит

...
Природният феномен Ел Ниньо, причинените от човека климатични промени, упорит
Коментари Харесай

Комбинация от природни и причинени от човека фактори стои зад тропическата буря Хилари

Природният феномен Ел Ниньо, породените от индивида климатични промени, твърдоглав топлинен купол над междинните елементи на Съединени американски щати и други фактори са предизвикали рекордното " плисване " на тропическата стихия Хилари в Калифорния, считат учени, представени от Асошиейтед прес.

Горещата вода и горещият въздух са изиграли основна роля за бързото разгръщане на Хилари и последвалото ориентиране на бурята по необикновен път, който изсипа еквивалента на 10 месеца дъжд за един уикенд тук-там, които нормално са изцяло сухи. Почти метър дъжд падна в няколко планини в Южна Калифорния, до момента в който в градовете бяха счупени летни върхове.

" Това беше нещо като идеалната обстановка, съчетала разнообразни фактори по метод, който направи бурята допустима ", сподели атмосферният академик и специалист по тихоокеанските урагани Кристен Корбосиеро от университета на Олбъни.

Никога не е елементарно едно-единствено събитие да се припише на климатичните промени, сподели някогашният експерт по ураганите и климата от американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA) Джим Косин, който понастоящем работи във фондацията " Фърст стрийт " (First Street).

За да бъде свестен необикновеният път на Хилари, най-добре е първо да се насочи взор към мястото, откъдето стартира бурята.

Хилари се образува в регион на юг от Долна Калифорния и на запад от Мексико. На това място в източната част на Тихия океан се зараждат доста стихии, само че множеството от тях се придвижват безвредно на запад в открити води или в Мексико и по-късно - към момента слаби, в югозападната част на Съединени американски щати.

Това е едно от най-активните места за раждане на тропически циклони, изяснява Корбосиеро. Водата обаче - горивото за топлинния мотор, който съставлява ураганът, в тази ситуация е с към 2 до 3 градуса Целзий по-гореща от нормалното на повърхността и тази топлота се е популяризирала дълбоко, отбелязва климатологът Даниъл Суейн от Калифорнийския университет.

Така Хилари бързо се ускорява, като единствено за 24 часа скоростта напразно се усилва до 120 километра в час, преминавайки от " съвсем нищо " до вихър от категория 4 за нула време.

" За да се ускори една стихия по метода, по който го направи Хилари, всичко би трябвало да е идеално. Трябва да има топла вода, тя би трябвало да тече дълбоко и би трябвало да има слаби или никакви странични ветрове, които да " обезглавят " бурята, изяснява Косин.

Хилари дава отговор на всички тези условия.

Водата е топла както поради естествения феномен Ел Ниньо - стопляне на зони от екваториалната част на Тихия океан, изменящо времето по целия свят, по този начин и поради дълготрайните климатични промени, които счупиха върховете за топлота по-дълбоко в океаните, споделят учените.

Даниъл Суейн изяснява, че има три съществени аргументи бурите, които се образуват на мястото, където се появи Хилари, нормално да не заливат Южна Калифорния.

Първо, за разлика от застрашеното от урагани атлантическо крайбрежие, където топлото течение на Гълфстрийм е идеално за стихии, крайбрежието на Калифорния и Долна Калифорния е студено и това изважда студена вода от дълбините - " същински палач на урагани " по думите на учения.

Нормалната атмосфера в Калифорния също е е пагубна за тях. Тя е суха и има низходящо придвижване, до момента в който бурите обичат възходящото придвижване, добавя Суейн.

Хилари обаче става толкоз мощна и огромна, че макар бързото си намаляване при конфликта със студена вода, бурята към момента е задоволително мощна, когато стига до Калифорния.

Причината да стигне до Калифорния е, че третият фактор - нормално преобладаващите ветрове, които изтласкват бурите от изток на запад, този път не съумяват да защитят тихоокеанското крайбрежие, споделя още Суейн.

Горещият въздух на изток и системата с ниско налягане на запад се комбинират, с цел да изтласкат и изтеглят Хилари към Калифорния вместо към нормалните пътища за бурите в източната част на Тихия океан. Голяма гореща въздушна маса, ситуирана над междинните елементи на Съединени американски щати, пречи на бурята да завие на изток, предава Българска телеграфна агенция.

Хилари е рядка стихия, само че съвсем несъмнено ще станем очевидци на появяването на също толкоз странни и разрушителни, въпреки и разнообразни събития, защото земното кълбо продължава да се затопля като цяло и сегашният Ел Ниньо се ускорява, означават учените.

Специалистът по ураганите Кери Емануел от Масачузетския софтуерен институт, който пресметна вероятността супербурята Санди да залее Ню Йорк месеци преди този момент да се случи през 2012 година, споделя: " Хилари е доста по-вероятна в наши дни, в сравнение с преди 20 или 30 години ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР