Природните бедствия в по-голямата си част не могат да се

...
Природните бедствия в по-голямата си част не могат да се
Коментари Харесай

В Бургаско е било страшно и друг път! Така изглеждаше морският град след водното бедствие през 70-те години на миналия век!

Природните бедствия в по-голямата си част не могат да се управляват от индивида. Те заплашват здравето и живота на хората и водят до обилни материални вреди. Типични образци за естествени бедствия са наводненията след проливни дъждове.



Същото злополучие сполетява и Самоков през 1957 година. В разследване на пролетното прииждане реките Искър, Бистрица и Боклуджа излизат от коритата си, наводняват част от самоковските улици и квартали, нанесени са вреди и на крайградските села Драгушиново, Злокучане, Доспей, Продановци, както и на други села в тогавашната Самоковска околия по поречието на Лакатица, Черни Искър, Палакария, Марица.


Старите Хали в Самоков,1957 г


По данни, поместени в бр. 27 на в. „ Самоковска трибуна” от 6 юли 1957 година, в циганския квартал на града са отвлечени от водната буря 56 къщи, а други 20 са станали необитаеми. Като по знамение не са дадени човешки жертви. Придошлите води на Искър и Боклуджа отнасят десетина моста. Големи вреди са нанесени на фабрика „ Рилски лен”, „ Топливо”, Промкомбината, Рибовъдното стопанство, кооперация „ Първи май”, Училището за трудови запаси /УТР/ и други Напълно унищожени и затлачени са към 6300 дка ливади, 300 дка картофи, 330 дка житни култури, над 60 дка боб, малини, ягоди, овощия. По неокончателни данни единствено вредите в региона на Самоков и околните села възлизат на повече от 3 млн. лева

Източник:bgspomen.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР