Природата е удивителна и в това сме се убеждавали безброй

...
Природата е удивителна и в това сме се убеждавали безброй
Коментари Харесай

На колко години е най-възрастната риба в света

Природата е удивителна и в това сме се убеждавали безчет пъти. Едно от сигурните неща в нея е, че всяко начало има своя край. Нещо, което важи и за живота.
 Джонатан и 190-ият рожден ден на костенурката, която е най-старото животно на планетата
Как се забавлява една 190-годишна костенурка

Най-възрастното животно на планетата отпразнува рождения си ден

Повечето животни да вземем за пример не са с кой знае какъв брой дълга дълготрайност на живота, само че има и такива, на които даже ние, хората, можем да завидим. Като да вземем за пример костенурката Джонатан, която е на над 190 години.

Рибите да вземем за пример не могат да се похвалят с такава продължителност на живота, само че има една, която бие всички върхове. Става дума за рибата Матусал, която е типа неоцератодус - двойнодишаща риба, представител на разред австралийски двойнодишащи риби.

Meet Methuselah, the oldest living aquarium fish

Матусал е най-възрастната жива риба, гледана в плен, като нови ДНК проучвания демонстрират, че тя е на най-малко 92 години. Има известни подозрения, че може да е даже по-възрастна и да е на над 100 години.
 Рибата охлюв, която влезе в върховете на Гинес за най-дълбоко снимана риба
Колко надълбоко плува най-дълбоководната риба

Много по-дълбокото, в сравнение с си представяме

Тя идва в Сан Франциско през 1938 година като дребен и млад образец дружно с още 230 риби. Според The Guardian, двойнодишащите риби, каквато е и Матусал, са тип, който е по-близък до хората или кравите, в сравнение с до риби като сьомга и тресчица да вземем за пример. Тя може да диша въздух благодарение на бял дроб, когато качеството на водата, която населява, се утежни.

A previously unknown, circa-1800s painting of Methuselah — considered the world's oldest aquarium fish — has been discovered in the Academy archives. But while the portrait may shed light on her mysterious origins, for now it's raising more questions than it answers.

Смята се, че точно този тип риби са образец за изпълзели от водата и са се преместили на сушата в еволюционната история. Видът е открит за първи път през 1870 година, като в началото е сметнат за земноводно, като преди няколко години бе намерено, че точно двойнодишащите риби разполаган с най-големия геном от всички познати животни. Матусал тежи 18 кг и е кръстена на най-дълго живелия човек съгласно Библията - дядото на Моисей.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР