Припознахме волята на избирателя в проведеня референдум и внесохме и

...
Припознахме волята на избирателя в проведеня референдум и внесохме и
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Не знам Емил Радев да е обсъждан за главен прокурор


Припознахме волята на гласоподавателя в проведеня референдум и внесохме и гласувахме понижаване на дотацията на 1 лева още през 2016 година. Дебатът е подложен на предрешена основа - задачата е все ние да излезем отговорни. Когато искахме понижаване, никой не ни поддържа, в този момент отново сме отговорни, че го вкарваме.

Това съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов за признатия на първо четене законопраект на ГЕРБ. Днес Българска социалистическа партия започва съвещания сред парламентаните партии какъв брой да е дотацията, ръководещите обаче отхвърлиха присъединяване в тях.

''Дебатът е продължава ли страната да се ангажира с финансирането на партиите и демокрацията, или всеки се оправя самичък. Идеален модел няма, въпросът е нашите гласоподаватели да изразят желания към един от тях'', съобщи още министър Кирилов пред bTV.

''Аз персонално като народен представител два пъти съм преписвал наше предложение по закона - колебаехме се 0 или 1'', призна той. ГЕРБ също са обмисляли лансираното в този момент от Движение за права и свободи предложение. То е за 0 дотация и американски модел на финансиране.

''Не виждам виновност на финансовия министър, че партиите са получавали 13,20 вместо 11 лева на извоюван глас на изборите'', сподели Кирилов.

В хипотезата, в която процедурата за избор на нов основен прокурор си следва законът, министърът няма място в нея. Така Кирилов разяснява отхвърли да се възползва от правотото си и отй да прави номинация за наследника на Сотир Цацаров.

От медии чух името на сътрудника Емил Радев, отговори министърът на въпрос разисква ли се в действителност в ГЕРБ такава номинация. Според Кирилов не може да има политически имена за основен прокурор.

Всяка една от другите институции би трябвало да прояви умереност, с цел да не остане усещане, че някой желае да я провали, прикани правосъдният министър всички останали управляващи, разяснявайки по този метод и инициираните от президента съвещания.

''При президента се съгласихме, че каквото и да се прави в правосъдната система, трява да е за подсилване на доверието и се надявам това да е по този начин. Имаме доста образци на съзнателно подриване на доверието в системата с конюнктурна цел, отбрана на някои стопански ползи, преустановяване на процедури по лишаване на имущество'', допусна още министърът от кое място може да идва желането на избрани среди да дискредитират системата.

''Каузата за отпадане на мониторинга беше призната до момента от всички наши евродепутати, беше идея и на вицепрезидентаката Йотова, до момента в който беше в Брюксел. Залагам себе си за тази кауза'', разяснява министърът изавлението си, че ще подаде оставка, в случай че механизмът за наблюдаване не отпадне в мандата на тази Европейска комисия, т.е. до есента. На политическо равнище - с ръководителя на комисията, ние имаме поддръжка, сподели още Кирилов.

По-самотно е на министерския пост, призна на 3-ия месец, откогато го зае, някогашният ръководител на правната комисия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР