Припомняме , публикувана на 18 януари 2023 година, в превод

...
Припомняме , публикувана на 18 януари 2023 година, в превод
Коментари Харесай

В полезрението на европейците: Как България тайно спаси Украйна

Припомняме, оповестена на 18 януари 2023 година, в превод на ФрогНюз.

 

През пролетта на предходната година украинската войска изпитваше обезверен дефицит на гориво и муниции от руски диаметър, нужни за битката с руснаците.

Спасението пристигна от непредвидена страна: България.

Благодарение на раздробената си вътрешна политика - и проруските пристрастия на огромна част от елита си - в хода на нашествието София се постара да подчертае, че не въоръжава Украйна.

Според следствие на немския всекидневник WELT, сестринско издание на POLITICO в групата Axel Springer, това обаче е било димна завеса.

 

Благодарение на извънредни изявленията с украинския външен министър Дмитро Кулеба, някогашния български министър-председател Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, WELT сформира картина за това по какъв начин България е влезнала в ролята на медиатор и е употребила медиатори, с цел да обезпечи на Киев жизненоважни доставки на оръжия, муниции и дизелово гориво в сериозен миг от боевете предходната година.

 

Докато Петков, който беше министър-председател на България при започване на войната, се опитваше да насочи страната към по-западна, пронатовска траектория, той трябваше да се бори с острата реакция на прокремълски политици, в това число измежду съдружните му сътрудници - социалистите, които са наследници на остарялата комунистическа партия. Той даже трябваше да уволни личния си министър на защитата за това, че е изказал мнението на Русия за войната. Поне обществено Петков се опитваше да омаловажи концепцията, че България - макар забележителните ресурси от оръжия от руската ера - ще се намеси и ще въоръжи Украйна.

Предвид тази сензитивност, формалната позиция на България във връзка с войната я слага в една и съща кошница с Унгария на Виктор Орбан - прекомерно политически обвързана с Москва, с цел да може да се оправи.

Но Петков и Василев, в този момент опозиционни политици, които търсят път към властта на предстоящите идни избори, нарушиха мълчанието си по отношение на същинския мащаб на ролята на България през предходната пролет.

Докато социалистическата партия в София наричаше българските оръжейни доставки за украинските сили " алена линия ", чиновниците на Петков избягваха покупко-продажбите сред държавните управления и използваха посреднически компании в България и чужбина, с цел да отворят направления за доставки по въздух и земя през Румъния, Унгария и Полша.

" По наши калкулации към една трета от боеприпасите, нужни на украинската войска в ранната фаза на войната, идват от България ", споделя Петков пред WELT.

 

Също толкоз сензитивно е, че дизелът, който България доставя на Украйна, е модифициран от съветски недопечен нефт в черноморска рафинерия, която по това време е благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ". " България се трансформира в един от най-големите експортьори на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от потребностите на Украйна ", съобщи някогашният финансов министър Василев пред WELT.

Правителството в Киев удостовери тази версия на събитията. Кулеба съобщи пред WELT, че страната му е била застрашена от привършване на боеприпасите през април предходната година. " Знаехме, че българските хранилища разполагат с огромни количества от нужните муниции, по тази причина президентът [Володимир] Зеленски ме изпрати да набира нужните материали ", сподели Кулеба.

По това време това беше въпрос на " живот и гибел ", изяснява Кулеба, тъй като в противоположен случай руснаците щяха да окупират още села и градове, да " убиват, изтезават и изнасилват " още украинци.

Изправен пред настояванията на Киев, Кулеба сподели, че Петков е дал отговор, че вътрешното му състояние " не е елементарно ", само че че ще направи " всичко, което е по силите му ".

" Кирил Петков прояви честност и аз постоянно ще му бъда признателен, че употребява всичките си политически умения, с цел да откри решение ", продължи Кулеба. Историята, сподели той, е елементарна: Докато някои членове на българската коалиция застанаха на страната на Русия, Петков реши " да бъде от вярната страна на историята и да ни помогне да се защитим против доста по-силен зложелател ".

Планът на Петков

На 25 февруари, единствено един ден след нахлуването на съветския президент Владимир Путин в Украйна, на неофициална среща на Европейския съвет в Брюксел Петков акцентира пред сътрудниците си водачи, че на Зеленски може да му остават по-малко от 48 часа живот, че е в листата на смъртните присъди на Москва и че Съветът би трябвало неотложно да вземе тежки решения за наказания. В последна сметка Европейската комисия поддържа тези стъпки.

По същото време министърът на финансите Василев взе участие в среща на финансовите министри на Европейски Съюз в Париж. Там също е имало колебливост, както я разказа той. Всички към момента бяха в потрес от нападението. След това Василев произнесе тирада. Не за числата и икономическите последствия, а за това какво има поради Путин под " денацификация на Украйна ". Той се опираше на личния опит на България.

" Ето какво направиха руснаците в България след Втората международна война, те убиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници ", сподели Василев. Той също прикани за незабавни решения, а участниците в срещата потвърдиха пред WELT, че българският министър е преобърнал настроението на събралите се делегати.

Два дни по-късно Брюксел приложи тези ограничения. В средите на Европейски Съюз те бяха наречени " българското предложение ".

 

На 19 април, малко преди визитата на Петков в Киев, украинският външен министър Кулеба пътува до София, когато стартира нова и несигурна фаза на войната. Украинците бяха изтласкали нашествениците от по-широката киевска област и от север, само че доста западни оръжия към момента не бяха доставени. Сраженията са били толкоз интензивни, споделя през днешния ден Кулеба, че Украйна незабавно се е нуждаела от попълване на запасите си, изключително на боеприпасите руско произвеждане.

 

Именно това Зеленски счита, че Кулеба може да обезпечи по време на задачата си в София.

 

Сега Петков споделя, че неговото държавно управление е разрешило на медиаторите да изнасят не непосредствено за Украйна, а на посреднически компании в чужбина.

" Нашата частна военна промишленост произвеждаше на цялостни обороти ", споделя Петков. Кадри от април демонстрират товарни самолети, " натоварени догоре " с оръжия, които летят сред България и Полша. Това, което се знае, е, че полското летище Жешов, на 70 км от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е главен пункт за доставка. " Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони ", сподели Петков.

 

Кулеба удостовери тези доставки. Той акцентира, че не става въпрос за даване на военна помощ от страна на българското държавно управление непосредствено на Украйна, " а по-скоро за даване на опция на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят нужното от български снабдители ".

 

Според информацията, предоставена на WELT, Съединени американски щати и Англия са платили за доставките.

Изглеждаше, че котката е излязла от торбата през юни, когато ръководителят на държавната компания за експорт на военна продукция " Кинтекс " Александър Михайлов трябваше да подаде оставка след политически спор и оповести обществено данните си - евентуално за да разклати държавното управление. Михайлов приказва за експорт на стойност " 2 милиарда евро " от началото на войната. Той загатна и за доставките на муниции за многоцелевата ракетна установка Grad BM-21.

Но по-късно нещата още веднъж замлъкнаха. Международните медии останаха деликатно фокусирани върху доставките на западни оръжия, в това число американските ракетни установки " Хаймарс ". Социалистическата партия в държавното управление продължаваше да заплашва, че ще скапе обединението, в случай че има директна поддръжка за Киев - само че не можеше, тъй като такава поддръжка публично не съществуваше.

Сделки с дизелово гориво

Летейки още по-надолу от радара, България изпращаше дизелово гориво на силите на Зеленски.

Василев си спомня за една среща на Световната банка във Вашингтон напролет. Там, по думите му, украински чиновник му споделил, че горивото в киевските войски е на изчерпване. България разполага с рафинерия край Бургас на Черно море, която се ръководи от дъщерно сдружение на съветската група " Лукойл " и се доставя с петролни танкери от Русия.

Василев съобщи, че е насърчил " Лукойл " в България да изнася остатъците от нефт за Украйна. Реакцията е била позитивна, а чиновниците там също са осъдили войната на Путин, сподели той. Самата България се нуждае от към половината от горивото, което рафинерията произвежда; останалото, споделя той, е било изпратено в Украйна. И в този случай доставките от локалните сдружения се реализират посредством задгранични посреднически сдружения.

 

Киев удостовери пред WELT, че украинските компании са получавали български дизел на този значим стадий.

" Камиони и цистерни постоянно са пътували до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото е било товарено и на товарни влакове ", сподели Василев.

 

Москва отвръща на удара

С тайните линии за доставки към Украйна Петков поема огромен риск.

Социологическите изследвания в България демонстрираха, че 70 % от жителите се тормозят да не бъдат въвлечени във войната и по тази причина се опълчват на прекомерно огромната поддръжка за Украйна. Президентът Румен Радев, номиниран от социалистическата партия, подклаждаше тези настроения, като твърдеше, че България ще стане страна във войната, в случай че бъдат доставени оръжия.

Едва неотдавна играта на гоненица завърши. От началото на годината рафинерията на " Лукойл " в Бургас се управлява напълно от България, без връзка с централата в Русия, и към този момент търси петрол от други страни. През ноември държавното управление в София публично изиска от Европейската комисия позволение за експорт на дизелово гориво, рафинирано от съветски нефт, за дестинации, измежду които и Украйна.

На Кремъл не му убягна, че България, под управлението на Петков и Василев, поставя големи старания в интерес на Украйна.

Още през май Москва е бомбардирала страната му с хакерски атаки, споделя Петков. Те са засегнали електроснабдяването и пощенските служби, а на моменти пенсиите на държавните чиновници не са могли да бъдат изплатени.

Москва също по този начин се опита да подкупи депутати и да проникне в органите на властта. Между март и юни България изгони към 70 чиновници от съветското посолство в София поради шпионаж.

Москва знаеше, че България е най-зависимата от съветския газ страна от Европейски Съюз преди войната, и реши да я даде за образец.

Още на 27 април " Газпром " избра България за първата страна от Европейски Съюз, в която ще приключи износа на газ. Но София не отстъпи. В рамките на 24 часа министър-председателят Петков показа решение, което щеше да разреши на близо 7-те милиона поданици на България да се оправят без газ от Русия. Той провежда два танкера с полутечен природен газ от Съединените щати - на същата цена за пространствен метър, която начисляваше " Газпром ".

Сега Петков изяснява за какво Съединени американски щати са били подготвени да се съгласят с това.

" По време на диалозите дадох ясно да се разбере, че танкерите са политически сигнал към цяла Европа, че постоянно има способи да се излезе от зависимостта от Русия ". Той също по този начин е поръчал завършването на тръбопроводна връзка с Гърция, с цел да се катализират други възможности на съветските линии за доставки.

 

През лятото държавното управление на Петков беше свалено с парламентарен избор на съмнение. Проруските сили също изиграха своята роля за това. До есента Петков и Василев заемаха поста единствено краткотрайно. Оттогава страната продължава да е в политическа невъзможност, само че отношението към Украйна ненапълно се е трансформирало.

През декември Народното събрание реши публично да позволи доставките на оръжие за Украйна. " Дълбоко сме признателни на България за това ", сподели Кулеба. Той обаче означи, че към този момент следи опити за торпилиране на това решение. " Невероятно е какъв брой настойчиво тези сили се пробват да привлекат България на страната на агресора и касапина ".

Петков и Василев към този момент влязоха в историята с невижданата си загадка помощ. Със своята партия " Продължаваме промяната " те желаят да се кандидатират още веднъж на идващите избори и да продължат битката си за България, която се оправя с корупцията на остарелия ред и поема по-западен път.

Петков упорства, че едно нещо е необратимо: " Ние показахме, че светът е вероятен без взаимозависимост и боязън от Русия ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР