Приписват на основоположника на модерната социална антропология Шарл дьо Монтескьо

...
Приписват на основоположника на модерната социална антропология Шарл дьо Монтескьо
Коментари Харесай

Властта усмирява, корумпираната власт - абсолютно

Приписват на основоположника на модерната обществена антропология Шарл дьо Монтескьо онази характерност на властта, която е надживяла три века: че тя корумпира, а безспорната власт - безусловно. Великият теоретик на Просвещението не се задоволява с констатацията. И скоро - в зората на 18-ти век, показва и рецептата за модерната страна и държавност - разделянето и взаимния надзор на трите управляващи.

Моделът " Борисов " направи принос в теорията и практиката на ръководството
- в случай че приемем за ръководство люшкането на съединената в едно власт сред икономическите субекти, с които се е договаряла на разнообразни стадии. И редом с това - бутането, съскането и зъбенето вътре сред съдружните сътрудници на ръководството в лицето на Обединените патриоти.

Напрежението измежду тях се разрасна и стигна до ерес откакто Валери Симеонов, вицепремиер и водач на НФСБ, назова " избавяне на редови войник Киро " лобистките промени в приватизационния закон, с които на приватизатора на Български морски флот Кирил Домусчиев се опрощаваха неустойки за над 50 млн. лева, а поправките щяха да облагодетелстват и Пеевски и негови възможни бъдещи бизнессъдружници. От прилежащата страна - водачът на " Атака " Волен Сидеров упрекна Симеонов в... същото, т.е. отново в избавяне, само че на различен в безнесредицата - " редови войник Цеко ", визирайки концесионера на ски-пистата в Банско Цеко Минев, за смяна на чийто контракт в негова изгода се застъпвал Валери Симеонов. В разгара на техните разправии и взаимни обвинявания в лобизъм президентът наложи несъгласие над признатите промени, медиите се разшумяха повече от предстоящото и Борисов изкомандва " крачка обратно ". Същите депутати, които ден по-рано защитаваха скандалните ремонти, на бърза ръка ги отдръпнаха, а със замазването за пред публиката се зае Цветанов с речитативите си по малките екрани.

След като в четвъртък напрежението стигна до физически спор (депутатът от НФСБ Валентин Касабов бутнал, или блъснал, Волен Сидеров пред вратата на парламентарната им стая), стартира

шоуто на сътрудниците: репортерите ги гонят из коридорите, те не признават, че са се сбутали

Волен Сидеров с половин уста не отхвърли, като оправда нападателя си Касабов, че бил " нещо раздразнителен ". Но ще се направела крачка обратно, с цел да се върви напред и да има съгласие в обединението...И с умиротворена крачка отпътува Сидеров към баш-усмирителя Борисов, където щеше да се организира помирителният съдружен съвет.

Или се сдобряват, или не изкарват мандата

Това го схваща без нервни прояви май единствено третият сътрудник в Обединените патриоти Красимир Каракачанов, по тази причина и той най-дебело и мазно замазва словесно, съперничи му единствено Цветанов, само че той е безподобен по начало, неосъществим за перото ми, неизпълним за телевизионните водещи...След намерено лобистките - а казано директно - дъхтящи наситено на корупционни обвързаности промени и в Закона за горивата, и в Закона за приватизацията; и изключително след взаимните обвинявания в избавяне на " Киро " и " Цеко ", в друга страна с действително разграничени управляващи щеше да има не следствия и оставки, а раздробяване на самата власт.

Партньорите знаят това, и най-добре го усеща стожерът и заповедник на единната съединена власт министър председателят Борисов, по тази причина и запазването на стабилността на обединението е изведено като предусловие за всичко оттук насетне. Трагикомичното финале гранде на поправката " Домусчиев - Певески ", което смъкна маската на ръководството и сподели в цялостен искра лобисткия му темперамент, плюс готовността за " крачката обратно, с цел да се върви напред " /по Сидеров/ и омекването на гнева на Валери Симеонов, с цел да има мир - всичко това демонстрира освен че все по-трудно става за Борисов да балансира в обвързаностите и зависимостите си. Но демонстрира най-много цялостното осъзнаване от него и сътрудниците му, точно тъй като става все по-трудно да се върви по въжето, какъв брой значимо е, напряко животоспасяващо за ръководството е да удържат целостта на споделената власт, с цел да не се срутят заедно пред невярващата на очите си аудитория.
Българският модел добави френския просветник - властта усмирява и сплотява, корумпираната /лобистка/ власт няма избор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР