Приоритетите в сектор Енергетика“ на четирите партии – Продължаваме промяната“,

...
Приоритетите в сектор Енергетика“ на четирите партии – Продължаваме промяната“,
Коментари Харесай

Казанджиев: Със Зелената сделка се избързва, под заплаха са енергийните доставки

Приоритетите в бранш „ Енергетика “ на четирите партии – „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България – значително се споделят от всички енергийни специалисти. Това съобщи в изявление за БГНЕС Христо Казанджиев, разяснявайки полемиката по тази тематика, проведена по самодейност на Политическа партия и домакинствана от Асен Василев.

Заради живото лъчение на полемиката са прозвучали и искрено популистки изказвания.

„ Много от нещата, свързани с този популизъм, не се отнасят до енергетиката, а са свързани със обществената сфера. Преди всичко става дума за безплатната електрическа енергия и разсрочените заплащания. Това не е предмет на енергийна политика, а на обществена политика “, акцентира специалистът.

Казанджиев означи, че всичките четири партии споделят едни и същи разбирания, само че подредбата на целите в енергийната сфера е друга.
Владимир Шопов - за клопките на Brexit и на европейската зелена договорка
Владимир Шопов е политолог, ученик на СУ „ Св. Климент Охридски “ и Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки....

„ ИТН “ изложи доста ясно своята визия за развиване на енергетиката най-много в условието за основаването на тактики в обособените посоки, като декарбонизация, Зелената договорка и така нататък “, акцентира специалистът.

Той обърна внимание на обстоятелството, че има и много спорове точки с условията на Българска социалистическа партия за проверка на Зелената договорка. „ Споделям едно сходно мнение, само че то би трябвало да бъде доста деликатно премислено и да не влиза в несъгласие с енергийната политика на Европейски Съюз “, счита Казанджиев.

Според него е явно, че със Зелената договорка доста се избързва и с това се слагат под опасност енергийните доставки, което се следи от известно време. По тази причина е нужен един доста деликатен метод.

„ Споделените цели в по-малка или по-голяма степен кореспондират и при четирите партии “, означи Казанджиев.

Първото и основополагащо нещо, което ще дефинира главните цели в развиването на енергетиката, е правенето на нова енергийна тактика. „ Това е основен документ, който би трябвало да сплоти всички, които желаят енергетиката да се развива дълготрайно. Изборът на тактика и цели ще бъде основополагащ “, уточни специалистът.
Европейската зелена договорка - най-малко 1 трилион евро
Един трилион евро ще бъдат вложени в европейската " зелена договорка " до 2030 година, разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсул...

Важно значение има и полемиката по отношение на трансформацията на района, в който е ситуиран комплексът „ Мини Марица Изток “ – една невралгична тематика за българското общество. „ Много е значимо по какъв начин едно бъдещо държавно управление ще реши проблемите свързани с този преход “.

Друг комплициран въпрос е развиването на нуклеарната енергетика.

„ Дали това ще става с развиването на нови нуклеарни мощности, за което някои пледират, или с съсредоточаване напъните във към този момент съществуващата нуклеарна централа „ Козлодуй “. Последното кореспондира със здравия разсъдък “, акцентира Христо Казанджиев.

Той е безапелационен, че има много цели като политики и визия, които биха могли да обединят четирите партии в областта на енергетиката.

„ Всички се сплотиха към изработването на механизми за компенсирането на разноските, които се заплащат за високите цени на силата. Това е една от тематиките, която би обединила всички, само че най-много правенето на нова енергийна тактика. Тя ще дефинира задачите и по този въпрос има консенсус, че подобен документ би трябвало да се създаде “, добави още специалистът.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР