Приоритетите са само рамка, когато предлагаш диалог, се очаква те

...
Приоритетите са само рамка, когато предлагаш диалог, се очаква те
Коментари Харесай

ИТН към Габриел: Подкрепяме ви за Гешев, но замяната на един човек с друг не е съдебна реформа

" Приоритетите са единствено рамка, когато предлагаш разговор, се чака те да бъдат направени, конкретизирани и модифицирани ", сподели Мария Габриел, като даде да се разбере, че детайлите ще бъдат изчиствани в хода на договаряния.

Тя още веднъж очерта 10-те целта, които изясни по-рано изведе и на срещите с депутатите от ГЕРБ-СДС и с представителите на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Изходът от политическата рецесия, правосъдната промяна, енергийната сигурност, образованието, културното завещание, превъзмогването на разликите в районите наред с битката с демографската рецесия, ефикасна здравна политика са единствено част от тях.

" Тези цели на мен би ми се желало да бъдат основа за разговор. След това оставаме отворени за дискутиране на повече елементи ", обърна се към представителите на Има Такъв Народ Габриел. 

И още веднъж повтори:  " Първото, което ще направи министърът на правораздаването в моето държавно управление, е да внесе пред Висшия правосъден съвет искане за освобождението на основния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на правосъдната власт ". 

Снимка: Булфото

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов насърчи метода на Габриел и ГЕРБ за диалози с политическите сили, като подсети, че политическата действителност е такава, че никоя партия не може да ръководи независимо.

" Ние утвърждаваме метода, по който се пробвате да организирате сходен вид срещи ", сподели той. 

" Всичко, което очертахте, е прелестно. Въпросът е в детайлите и задачите, там е допустимо да имаме разминавания и те би трябвало да бъдат изчистени на експертно равнище ", добави депутатът от Има Такъв Народ.

Той увери, че партията поддържа поръчката на Габриел за освобождението на Иван Гешев от Висш съдебен съвет.

" Ние го поддържаме това, радваме се, че вашата политическа мощ е стигнала до този извод две-три години по-късно, само че не е единствено това ", съобщи Йорданов. " Замяната на един човек с различен няма да е правосъдна промяна. Има потребност от смяна на Конституцията ", посочи той.

Тошко Йорданов подчертава и на реформирането на КПКОНПИ, което също е измежду целите на Габриел по тематиката за правосъдната промяна. Той обаче направи ангажимента, че от Има Такъв Народ прецизно ще наблюдават този орган да не се трансформира в следващата бухалка, в каквато се опитвали да го модифицират водачите на " Продължаваме промяната " Асен Василев и Кирил Петков по време на тяхното ръководство. " Да не се трансформира в бухалка на ръководещите, които и да са те ", акцентира Тошко Йорданов.

Снимка: Булфото

Лидерът на ПГ на Има Такъв Народ прикани още за съответни стъпки, в поредност и със периоди от страна на бъдещото държавно управление.

" За да получите поддръжка от Народното събрание, би трябвало да се търси единодушие сред повече политически партии ", приключи изказването си Тошко Йорданов в откритата за медии част.

Двете партии останаха да беседват. Това е и последната среща на Мария Габриел в границите на диалозите й с политическите сили в Народното събрание, откакто беше номинирана от ГЕРБ-СДС за министър председател с първия мандат. По-рано тя очакваше на среща ПП-ДБ, които не се явиха, след което беседва по целите си с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Среща с " Възраждане " не е планувана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР