Приоритетите на правителството по отношене на газовата криза са три

...
Приоритетите на правителството по отношене на газовата криза са три
Коментари Харесай

Кирил Петков: Преди 4 месеца имахем пълна завсимост от “Газпром“, но сега сме подготвени

Приоритетите на държавното управление по отношене на газовата рецесия са три - да има задоволително газ, доставката да бъде с най-малък риск и на най-хубава цена. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков по време на чуването в Народното събрание във връзка с спрените доставки на газ от страна на " Газпром ".

Петков уточни, че преди 4 месеца държавното управление е заварило цялостна завсимост на България от " Газпром ", платени 3 милиарда лева за тръба, която не може да използваме, незавършена връзка с Гърция в негодно положение.

Той описа, по какъв начин е получено писмото от " Газпром " за едностранна смяна на контракта във връзка с сметката в рубли и превалутирането на парите, който страната би трябвало да заплаща.

По думите му по този начин с направената смяна не се знае каква ще е цената във всеки един миг, тъй като зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Вкарвайки последник сред България и " Газпром ", вкарваме страна, която не е по контракт, което е риск дали ще получаваме газ въобще, изясни Петков за какво страната ни отхвърля да заплаща за доставките в рубли.

" Какво ни сподели Русия? Нарушаваме контракта едностранно, цената може да варира и доставките ви не са сигурни, това ни сподели Русия - това беше извиване на ръце и ясно едностранно нарушение на контракта. Ние обаче бяхме подготвени за този сюжети. От началото започхме да работим за диверсификацията и процеса на развиване на газовата връзка с Гърция. Минахме по цялото трасе, осведомих Кириакос Мицотакис над 20 пъти в кой елементи работата би трябвало да се забърза, физическата дата на довеждане докрай на интерконектора ще е 30 юни. ", сподели Петков. И добави: " Говорим с азерската страна да не чакаме до 30 юни, а да получим газ в края на май. Имахме подготвен проект за пазаруване на полутечен газ. Газоподаването не е намалявало, нито цената до момента е скочила, макар че Газпром ни даде единствено 24 часа.

Петков уточни, че на следващия ден Европейска комисия отваря работна група в България във връзка с районния хъб, който ще проработи у нас. В България ще дойдат енергийните министри на редица страни.

Министърът на енергетиката Александър Николов съобщи от трибуната, че инфраструктурата, по която върви природният газ, е съществуваща от 70-те години, да се приказва, че е издигната в последните 10, е меко казано необичайно. Така той репликира някогашният министър в този момент народен представител от ГЕРБ Теменужка Петкова. Николов добави, че 25% е почти издигнатото в този момент, коства 3 милиарда лева и зависи от един снабдител, изплащането на издигнатото също зависи от един снабдител.

Николов се обърна към депутатите, че по време на война загрижеността за трети сътрудник, изключително за подобен от Русия, е трогващ. Той съобщи, че неотчитането на напъните на " Булгаргаз " и на българското държавно управление да не стопират доставките е необичайно.

Шефът на Българския енергиен холдинг Иван Андреев съобщи, че е обезпечен финансовият запас, привлечени са в допълнение консултанти, които да обезпечат разбор на договорите и на връзките с " Газпром ". Холдингът подкрепя напъните на " Булгаргаз " и " Булгартрангаз ", издадени са заповеди, обезпечено е финансирането, съобщи Андреев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР