Приоритетите на бюджета за 2019 г. са подобряване на инфраструктура,

...
Приоритетите на бюджета за 2019 г. са подобряване на инфраструктура,
Коментари Харесай

Приеха бюджета на община Враца за 2019 година

Приоритетите на бюджета за 2019 година са възстановяване на инфраструктура, условия за сполучлива реализация на плановете, основаване на удобна среда за вложения,нов публичен превоз във Враца, повече средства за обучение и спорт и опазване на ниски равнища на данъчното облагане и финансовата непоклатимост на Община Враца, съобщи при разкриване на общественото разискване Румен Антов, ръководител на Общинския съвет във Враца.
Кратко встъпление в плана за бюджет направи Мария Попова, зам.-кмет на Община Враца. „ Радвам се, да видя, че залата е цялостна и Враца има интензивно гражданско общество, което се вълнува по какъв начин ще се разходват средствата за 2019 година Основен приоритет тази година ще бъде обновяването на градския превоз. Ще бъдат отпуснати 300 хиляди лева с цел да се закупят тролейбуси втора ръка и още 3 млн. лева за закупуване на метанови рейсове, с които да се обезпечи и 4-класната пътна мрежа. Заложили сме средства за повече вложения в селата, както ремонта на здания, по този начин и улици от селата ".
Тази година има повече 4,5 млн. лв. вложения за обучение – това постоянно е били приоритет на кметския екип, добави Мария Попова. Запазва се наклонността с всяка минала година бюджетът да бъде все по-висок, това се дължи на привлечени средства по планове, доверието, което имаме на национално равнище от Правителството, което много постоянно отпуска средства за застраховане на планове за възстановяване на инфраструктурата. Тази година имаме 1 млн. лева, отпуснати от правителството- последно за асфалтиране на улици, 1млн.200 хиляди за ремонт на волейболната зала. Като цяло сме сложили цели да довършим всички планове, които сме почнали и да бъдат привлечени повече средства за нови планове, съобщи Мария Попова.
Главният финансист на Общината Румяна Маринова сподели, че основната цел на новия бюджет е да обезпечи повече и по-качествени обществени услуги за жителите на Враца. При неговата разработка е заложено да се усъвършенства качеството на обществените услуги. „ Над 7 млн. лева са за възстановяване на инфраструктурата, основаване на удобна среда за вложения, обезпечени са 3,3 млн. лева за основаване на напълно екологичен превоз, повече средства са планувани за обучение, спорт, като това е обезпечено при опазване на ниски равнища на данъчно облагане. С 59,504 млн. лева без преходния излишък, това съществено надвишава средствата от предходните години “, посочи Маринова.
През 2019 година бюджетът на Община Враца ще е в размер на близо 60 млн. лева, без да е включен преходният излишък, като средствата са с 18 млн. лева повече, по отношение на 2016 година. В приходната част се резервират ниските равнища на данъчно облагане, което е причина за резистентност и непоклатимост. Собствените доходи на локалната администрация са в размер на 18 млн. лева С над 4,5 млн. лева са повече вложенията в областта на образованието, което е 20% растеж, спрямо миналата година.
В разходната част на проектобюджета са включени над 770 000 лева за действия по превоза, а 655 940 лева е цената на средствата, планувани за улично осветяване. При правене на финансовия документ, Община Враца регистрира растеж и в плануваните вложения за благоустрояване и настоящи поправки – 554 286 лева, за общинските пазари – 120 790 лева, за пенсионерските клубове – 181 874лв., както и за младежките действия, чиито средства са в размер на 600 918 лева
През 2019 година се усилва и размерът на помощите за новородени деца от 250 на 300 лева за новородено и по 350 лева за близнаци. Предвидено е и закупуването на нова техника за Оперативна програма „ БКС “ за 250 000 лева, а за прехрана на спортните клубове са заложени половин милион лв..
В рамките на презентацията на проектобюджет 2019 година бе подложен акцент върху програмата за финансови разноски на Общината, чиито размер е 4 435 300 лева, без преходния излишък. Освен закупуването на екологични транспортни средства за „ Тролейбусен превоз “ и двойно повече средства за поправки в обитаемоте места от общината, е включен и ремонтът на стадион „ Христо Ботев “ и 212 500 лв. за дотъкмяване на приюта за кучета. В Капиталовата стратегия е планувано и построяването на пет детски площадки, пет точки за подземни контейнери за сметосъбиране, скейтпарк и паркинги в жилищните комплекси „ Сениче “ и „ Дъбника “.
По време на общественото разискване въпроси и оферти насочиха общински съветници.
На полемиката участваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, ръководителят на Общински съвет Румен Антов, секретарят на Община Враца – Нина Дакева, основният проектант Чавдар Спасов, общински съветници, кметове на обитаеми места, шефове на институции в града и жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР