Приоритетите на България в областта на енергетиката са същите, каквито

...
Приоритетите на България в областта на енергетиката са същите, каквито
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: България държи да използва своите въглищни централи и занапред


Приоритетите на България в региона на енергетиката са същите, каквито са и за Европейски Съюз. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на осмата районна енергийна конференция „ Дневният ред на енергийното развиване на района – цели, технологии, пазари “, на която 3eNews е медиен сътрудник.

„ Имам достойнството да бъда патрон на тази конференция и желая да благодаря на уредниците, че слагат значимата тематика за развиването на енергийния бранш в Европа и нашият район. Този бранш е значим както за стопанската система на една страна, по този начин и за нейния народ. От неговото развиване значи доколко ще бъде развита стопанската система, и по какъв начин ще можем да подсигуряваме живота, здравето и благосъстоянието на хората “, изясни Петкова.

Тя уточни, че целите на България в региона на енергетиката са същите, каквито са и за Европейски Съюз. „ Целите са няколко – работещ енергиен пазар, гарантиране на енергийната сигурност, назначение на ограниченията за енергийна успеваемост и други За да станат тези цели факт би трябвало да имаме ясна законова база. Такава Европа сложи в най-амбициозния план – „ Чиста сила за всички европейци “, сподели още енергийният министър и уточни, че доста значими документи са били признати по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. „ Приоритетите на България в региона на енергетиката са тези, които задава нашето европейско семейство “, сподели още Петкова.

„ България е декларирала ясно пред Европа, че и през идващите години ще продължи да разчита на силата от въглищните си централи “, напомни Петкова.

Тя съобщи, че спасяването и устойчивостта на огромните енергийни съоръжения е от особена значимост. „ Ще следваме прехода към декарбонизирана стопанска система, само че той би трябвало да бъде равномерен. Само по този начин ще можем да подсигуряваме резистентност в бранша и стопанската система “, акцентира тя.

По думите ѝ България е декларирала ясно в Европа, че и през идващите години ще продължи да разчита на силата от въглищните си централи. „ Това е гаранция за сигурност и гаранция за диверсификация. Имаме подобен запас за идващите 60 години. Тези централи, които са построени в Маришкия басейн, могат да работят само и единствено с този вид въглища. Отделно от това над 1 милиарда лева са вложени в последните 12 години от държавния Топлоелектрическа централа „ Марица 2 “ в серопочистващи устройства “, съобщи Петкова и уточни, че същото са създали и другите централи.

„ Всички се стремим да съблюдаваме условията на Европейски Съюз в тази посока и считам, че го вършим сполучливо на този стадий. Така че всички тези вложения, които са направени, са вложения в това да произвеждаме електрическа сила в условия, които резервират живота на здравето и хората и са условия на конкурентоспособност “, разяснява Петкова. Тя изясни, че доста от прилежащите на България страни не са в Европейски Съюз и употребяват подобен вид суровина. „ И в един миг се получава по този начин, че България, спазвайки изискванията на Европейски Съюз, се оказва, че става по-неконкурентоспособна от своите съседи, които нямат ангажимент да съблюдават такива условия. Така че ние считаме, че би трябвало да се съобразяваме със спецификите на всяка една страна членка и да вървим гладко към този преход на стопанската система към нейната декарбонизация “, сподели още Петкова по време на конференцията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР